Малолетни дилери све бројнији, први контакти са дрогом већ у основној школи

Број продаваца дроге који нису пунолетни у последњој деценији континуирано расте, наводе у МУП-у. Забрињавајуће су и информације да је све већи број деце која први пут у контакт с дрогом долазе већ у основној школи. Тим поводом ових дана саопштењем се огласио Независни полицијски синдикат Србије, који предлаже да свака школа има школског полицајца.

Све је више деце која већ са 12 година пробају дрогу, а и они који им продају неретко нису много старији, наводе у МУП-у. Кажу, број малолетних дилера непрекидно се повећава јер је Закон према њима блажи због година – за продају дроге углавном им се изриче мера појачаног родитељског надзора.

"На неки начин су заштићени и након два-три пута урађеног кривичног дела, овде говоримо о продаји дроге, не завршавају ни у малолетничком затвору ни у васпитно-поправном дому. Управо то је разлог зашто их дилери – пунолетни, одрасли – користе јер знају да они неће тако лако бити склоњени са улице јер обично млади који улазе у проблем са продајом дроге немају добру контролу родитеља", указује Ламбе Ђорелијевски, шеф Одсека у Полицијској управи Београда за превенцију наркоманије.

Јача контрола требало би да пређе и на терен школског дворишта које је погодно за ширење наркоманије, сматрају у једном полицијском синдикату. Залажу се за то да свака школа има полицајца који мора да добије поверење деце јер управо она могу бити главни извор информација.

"Ако узмемо један град који има око двеста, триста хиљада људи, а да има девет припадника који раде на сузбијању продаје и дистрибуције наркотика – онда видите какво је то стање. Један полицајац држи од две до пет школа. При томе обавља и неке друге послове који су везани за полицију не само за школство. У току осмочасовног радног времена може да посвети неких пола сата основној школи, информације не може да добије", напомиње Милош Јеленковић, председник Независног полицијског синдиката Србије.

У МУП-у наводе да су у протеклој школској години 373 полицајаца била у 681 школи. Рат наркоманији међу најмлађима Нови Сад објављује на свој начин. Кажу, набавиће 25.000 тестова на наркотике које ће следеће школске године поделити родитељима. Циљ је, истичу, одвратити децу да уопште дођу у контакт с дрогом када знају да могу бити откривена.

"Родитељи апсолутно подржавају ову акцију, али они су желели да идемо корак даље, а то је да у школама буде обавезно проверавање сваког детета у самој школи од стране стручног особља које би, тим поводом, било доведено из лабораторија у школу. Мислим да не бисмо нашли упориште у Закону да неког натерамо да децу проверава у самом објекту школе, па смо зато применили мало умеренији модел, а то је да родитељи сами процене да ли ће употребити тестове на наркотике или ће их само држати као неку врсту опомене", наглашава Владимир Јелић, члан Градског већа задужен за образовање у Новом Саду.

Уз такву опомену, школског полицајца, оштрију казнену политику према малолетним продавцима дроге, борбу против наркоманије треба водити и континуираним обучавањем не само деце, већ и родитеља и наставника.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи