Где су данас студенти престижног Војнотехничког факултета из СФРЈ?

За време свог кратког постојања Војнотехнички факултет у Загребу сматрао се елитним факултетом тадашње СФР Југославије. Уписивали су га најбољи средњошколци из целе земље, а стипендирале су их велике фабрике. Ратови деведесетих су променили околности, али не и људе, бивше студенте ове школе. Они се сваке године окупљају, долазе из целог света, а ове године били су у београдском хотелу “Југославија”.

Одлучни да њихова пријатељства никада не престану, бивши студенти ВТФ-а, виђају се једном годишње. Двадесет трећи пут у Београду, њих више од 300, свих генерација и смерова.

"За нас ти ратови су били неприхватљива нова реалност и ми смо одлучили да наша пријатељства не могу тек тако да нестану", каже Вукан Кораћ бивши студент ВТФ-а.

Пуни лепих сећања и утисака. Некада најбољи средњошколци, затим студенти наменски школовани, данас су расути по свету од Канаде до Новог Зеланда.

"Па из моје генерације је отприлике око 50 одсто људи по иностранству и раде по разноразним компанијама широм света. Није да се хвалим, али у контакту сам с многим људима и многи су јако успешни и признати стручњаци широм света, чак неки и сарађују пословно", истиче Наташа Левајац која је у Канади.

У време рата на простору бивше СФРЈ део Војнотехничког факултета пресељен је у Београд где је наставио са радом.

"То показује да људи који су тамо студирали, да људи који су нас учили, и надам се нешто научили, да су успели у свом науму да се створе људи који мало другачије размишљају, који су усмерени на неке друге вредности – можда данас нису популарне али ми их живимо", истиче Томислав Бошњак Матић БиХ.

На овогодишњем дружењу били су и некадашњи професори факулета.

"Велики број њих су били одлични а уосталом и Факултет је био основан да би они одлични, који не могу у војну службу, били корисни", рекла је професорка ВТФ-а Сенка Седар.

На Војнотехничком факултету у Загребу школовано је 11 генерација, 887 студената.

број коментара 0 пошаљи коментар