Очеви у Србији нису довољно уз децу

У част свим очевима и њиховој улози у друштву, обележава се Међународни дан очева. Чак четвртина очева у Србији не учествује у било каквим обавезама око детета, највећи број је уз децу само када се играју, док само трећина разведених редовно плаћа алиментацију, истичу учесници конференције организоване поводом Дана очева.

Дан очева се слави треће недеље у јуну у 52 земље. Први пут је обележен у Америци 1908. године. Установљен је после једне велике рударске несреће у којој је погинуло 360 људи, када је много деце остало без очева.

У видео-запису који је добио један тата, између осталог, пише: "Хвала што си баш ти мој тата... што си расположен да ме купаш свако вече, што си ту да замениш маму када је уморна, што уз утакмице стижеш са мном да гледаш и цртаће." Од тренутка када је Лазар дошао на свет, Милош каже да је улогу оца схватио на прави начин.

"Пуно радим, али кад год дођем кући, ја га купам, пресвлачим, играм се с њим и стварно сам пресрећан", каже Милош Шаренац, истичући да су му то најлепши тренуци који могу да му се десе.

"Лазар воли ноћу млеко, па тата устане да га храни. Није ми никакав проблем, већ задовољство, иако ујутру радим рано, ја поред њега не осећам умор", наглашава Милош.

Милошева супрпуга Невена Шаренац напомиње да јој је велика помоћ, поготово у данашње време када, како каже, очеви схватају родитељство олако.

"Као мамина је то улога, а тата ради, зарађује. Стварно ми је велика подршка, а планирамо, кад још мало стаса, друго, па треће дете", наводи Невена.

"Ја сам матичарки обећао троје деце, па видећемо", надовезује се Милош.

Међутим, није увек овако. Подаци које је представио Уницеф показују да многа деца немају одговарајућу подршку и љубав оца у одрастању и развоју.

Северин Леонарди из Уницефа наводи да су очеви у Србији ретко укључени и ангажовани током трудноће, порођаја или у директној бризи о деци, бебама, иако је свакодневна укљученост оба родитеља добро родитељство.

"То је један од најбољих начина да се обликује будућност детета. Само нешто више од 35 одсто очева учествује у образовним активностима, и то тек када су деца старија, у узрасту од три до пет година", напомиње Леонардиjeва.

И наши социолози наводе да, када је дете мало, чак четвртина очева не учествује у било каквим обавезама, а када учествује, највећи број је уз децу само када се играју.

Тек трећина разведених очева редовно плаћа алиментацију, а када је реч о деци невенчаних родитеља, чак две трећине очева то не чини. Улога оца може да буде већа, поручују учесници конференције организоване поводом Међународног дана очева.

Гордана Племић из Удружење "Родитељ" каже да очевима треба подршка – и од супруге, од њихове породице, као и од друштва уопште.

Међународни дан очева обележава се у целом свету. А поруке подршке, љубави и захвалности, слали су и очеви попут Новака Ђоковића и Ендија Марија. Још једну важну поруку има и супертата са почетка ове приче: "Поручујем да буду уз супруге и помажу око деце, за момке који су сами, урадите то што пре. Родитељство је најлепши осећај, и када нема услова, верујте, то је најлепши период у животу једног мушкарца."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво