Послови контролинга у Министарству одбране

Министарство одбране саопштило је да је у његовој новој организацији предвиђено да се, у оквиру Сектора за буџет и финансије, формира Одељење које ће се бавити пословима контролинга. Министарство одбране је први државни орган у Србији који је увео Контролинг.

"У свету је данас, када је реч о финансијама, контролинг неизоставан. Министарство одбране је, препознајући потребу за истим, успоставило ову функцију реагујући на политику Владе за смањењем високих трошкова, растућим потребама нашег друштва и повећањем очекивања од јавне управе", истиче се у саопштењу Министарства.

Контролинг у министарству, како се наводи, омогућиће квалитетније управљање будућим догађајима, и омогућити руководству лакше доношење одлука око структуре буџета, финасирања пројеката, избора у шта улагати као и доношења низа других одлука везаних непосредно за ефикасније и ефективније функционисање система.

"Гледајући пословни моменат, контролинг ће омогућити директно снижење трошкова, детектовање потенцијалних проблема у раној фази било ког сегмента пословања, доношење квалитетних одлука на највишем нивоу управљања, ефикасније управљање људским ресурсима и брже прилагођавање променама", пише у саопштењу.

Како се прецизира, уколико дође до евентуалног одступања од зацртаног, контролинг ће на време упозорити и обезбедити министру лакше доношење одлука у циљу предузимања одговарајућих корективних акција.

"Редовним извештавањем, министар ће бити информисан о степену реализације циљева. Уколико има одступања, контролинг идентификује узроке и обезбеђује враћање реализације на прави пут, а уколико се покаже немогућност враћања подстиче преиспитивање стратегије реализације", саопштило је Министарство одбране.

Контролинг ће својим квалитетним информацијама омогућити очување општих интереса Министарства одбране уз подстицање и реализацију нових идеја доношењем квалитетних одлука.

"Ефикасност и ефективност је оно чему стреми Министарство одбране, а не паушално резање трошкова. Одређивање јасних циљева и држање константног курса ка остваривању истих је примарни задатак контролинга у Министарству одбране. Идући у корак са рационализацијом и модернизацијом јавне управе, не само ради рационализације трошкова, већ због повећања ефикасности, и транспарентности свог рада, са жељом да буде део економских реформи, министар одбране је донео одлуку за увођење контролинга", пише у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи