У Србији тренутно између 6.000 и 7.000 миграната

Грађани Србије се и даље саосећају са избеглицама и већина сматра да их је Србија боље прихватила у односу на друге земље, показује истраживање спроведено у оквиру пројекта "Подршка локалним заједницам у одговору на избегличку кризу". На територији Србије тренутно се налази између 6.000 и 7.000 миграната.

"Данас говоримо о између 6.000 и 7.000 људи који се налазе на територији Србије. Негде је око 980 малолетних миграната без пратње и око 3.000 деце од нула до 18 година", рекао је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић.

Иванишевић је на представљању истраживања спроведеног у оквиру пројекта "Подршка локалним заједницама у одговору на избегличку кризу" који реализује Фондација "Ана и Владе Дивац" у сарадњи са УСАИД-ом, истакао и да знатно смањен прилив избеглица па тако десетак људи дневно покушава да дође у Србију.

Према његовим речима, већина људи је у прихватним центрима у којима има места за све.

Наводећи да је кроз Србију, од маја 2015. године до сада, прошло око милион људи, Иванишевић је указао да је само њих 1.700 поднело захтев за азил, а да и они вероватно не желе да остану и интегришу се у Србији.

Нагласио је да га истраживање није изненадило те да је поносан што је део Владе коју било ко критикује, зато што је хумана додајући да се таква политика према избеглицама неће мењати.

"Нема разлога, па ни у Шиду, да људи буду негативно расположени према тим људима", рекао је Иванишевић.

Поновио је и да ниједан терористички напад у последње време и никада у Европи није изазвао неко ко је дошао у претходне три године у Европу, већ су то радили људи који су рођени на територији ЕУ.

Иначе, према резултатима трећег истраживања ставова грађана у односу на први талас када је позитиван став према избеглицама имало 45 одсто грађана, у другом таласу се тај проценат незнатно увећао на 47 одсто, а у трећем таласу незнатно смањио на 43 одсто, рекао је директор Агенције за истраживање јавног мњења "Пропозитив" Марко Лазовић.

Истиче и да је негативна конотација нижа у свим општина где је рађено истраживање, осим у Шиду, где је повећана због, између осталог, упада у кућу и прихватног центра који је био у центру града.

Лазовић је навео и да четири петине испитаника и даље сматра да је Србија боље прихватила избеглице у односу на друге земље.

Истраживање је показало и да је у трећем таласу дошло до смањења броја грађана који сматрају да постоји могућност распламсавања избегличке кризе.

Када је реч о преузимању бриге о избеглицама, дошло је до обрта у мишљењу грађана и сада тек мало мање од једне трећине испитаника сматра да Влада Србије треба да преузме бригу о њима.

Како је наведено, 46 одсто грађана у првом, 49 одсто у другом и сада 52 одсто грађана мисли да је ЕУ у најбољој позицији да унапреди положај избеглих у нашој земљи.

Директорка Фондације "Ана и Владе Дивац", Ана Кошал, рекла је да су медији битни за стварање позитивног става међу грађанима према мигрантима и за сутра, поводом Међународног дана избеглица, најавила почетак радова на изградњи вртића за мигранте у Врању.

Подсетила је и да је од почетка кризе 65 милиона људи напустило своје домове.

Представник УНХЦР-а Џон Јунг нагласио је да је био поносан како су одоговорно, хумано, професионално Влада Србије и грађани реаговали на мигрантску кризу, додајући да је Србија позната као добар домаћин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво