Од 20. јуна "Дневник 2" са титлом

Од уторка, 20. јуна, садржај сваког издања "Дневника 2" биће доступан глувим и наглувим гледаоцима (путем титла, у оквиру телетекста РТС-а).

Јавни медијски сервис Србије континуирано улаже напоре да своје програмске садржаје учини доступним што ширем и разноврснијем аудиторијуму гледалаца, слушалаца и пратилаца.

"Овим је осигурана равноправна информисаност глувих и наглувих Србије. Похваљујемо РТС и за титловање нових домаћих играних серија. Надамо се да ће, уз превод на знаковни језик или путем титла, глувима и наглувима бити доступна и најважнија саопштења која су од значаја за грађане, попут саопштења председника, премијера и слично. Све похвале за тим Радио-телевизије Србије" истакла је Сузана Маслаћ Матовић, председница Савеза глувих и наглувих Србије.

Софтвер за титловање је реализован захваљујући донацији УНДП-а, програма Уједињених нација за развој (United Nations Development Programe).

"РТС и УНДП овим пројектом заједнички доприносе друштвеној инклузији особа са инвалидитетом, у овом случају глувих и наглувих. Почетак титловања информативних емисија које се емитују уживо на Јавном медијском сервису је уједно и заједнички позив свим друштвеним актерима на партнерство и сарадњу ка реализацији Циљева одрживог развоја, односно Агенде 2030. и циља бр. 10, који се односи на смањење неједнакости међу људима. Остварењем и овог циља, подржавају се и оснажују напори државе Србије на путу ка чланству у Европској унији", навела је Карла Робин Херши, стална координаторка тима УН у Србији.

Подсећамо, већ дванаест година, сваког дана на Првом програму РТС-а у 16 часова се емитују вести на знаковном језику, а у ванредним ситуацијама и све вести и специјализоване емисије.

Најновије домаће игране серије РТС-а ("Чизмаши", "Комшије", "Прваци света", "Сумњива лица", "Убице мога оца", "Војна академија", "Санта Марија де ла салуте" и многе друге) приступачне су глувим и наглувим особама јер је Јавни медијски сервис гледаоцима омогућио да, у оквиру телетекста РТС-а, активирају функцију "титл" (укуцавањем броја 888).

Од прошле године, уведен је стални термин (сваке друге недеље у 10 часова, РТС 2) за најпопуларније ТВ емисије РТС-а које су преведене на српски знаковни језик.

Редакција школског програма РТС-а годинама реализује програме за глуве и наглуве особе. РТС је реализовао и прву домаћу титловану играну ТВ серију "Мансарда".

На РТС 2 и РТС Сателит, већ девет година се два пута месечно емитују емисије на српском знаковном језику "Место за нас", посвећене особама са инвалидитетом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво