Уклоњени графити говора мржње према Ромима

Графити мржње према Ромима, написани на зидовима Дома здравља "Др Симо Милошевић" на Чукаричкој падини, уклоњени су данас, а министар Александар Вулин поручио је да мржња не може и не сме да буде лице Србије.

Александар Вулин, који је са председником Националног савета ромске националне мањине Витомиром Михајловићем и председником општине Чукарица Срђаном Коларићем прекречио графите написане мало ћирилицом, мало латиницом - "Смрт циганима", "Србија Србима", "Није за цигане", заједно са кукастим крстовима и симболима "СС дивизије", том приликом је рекао да, иако у нашем друштву има мржње и нетолеранције, то не сме да постане наша слика.

"Мржња обично иде са необразовањем. Нема места за мржњу међу Србима и нема места за мржњу у нашем друштву. Не могу да разумем, посебно ако је ово писао Србин, да напише нешто против ромског народа са којим смо делили добро и зло вековима, који су били увек уз нас и у тешким и у мање тешким временима, који и данас деле и воле исту земљу", рекао је Вулин за Танјуг.

Каже да не може да разуме да неко пребије ромског дечака зато што је носио српску заставу и да не може да разуме да се то оћути, те да се није ћутало и неће.

"Као што не могу да разумем, ако је Србин ово писао, на срамоту српског народа, да стави кукасти крст ии знак "СС дивизије". Неко у његовој породици је стрељан од стране "СС дивизије", неко у његовој породици је умро због идеологије кукастог крста. Не може Србин да стави нацистички симбол у Београду, не може Србин да шири нацистичку идеологију, која је убијала његов народ", нагласио је министар.

У нашем друштву има мржње и нетолеранције, сматра Вулин, али подвлачи да то не сме да постане наша слика, те, када се виде графити мржње, то мора да буде мањина и српски народ, како истиче, једноставно то не сме себи да дозволи.

"Влада Републике Србије увек ће оштро осуђивати, али не само осуђивати, него се и борити против свих оних који шире мржњу", јасан је Вулин, а додаје и да, када су Роми у питању, некажњено ширење мржње неће бити дозвољено, јер, како истиче, то није лице Србије, није лице нашег народа, те мржња не може и не сме да буде лице Србије.

Председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић каже за Танјуг да су графити свакако ружан призор и да их ромски народ није заслужио.

"Мислим да то није став већинског народа, већ нешто спорадично и појединачно, али се често појављује. Ромски народ ово није заслужио, да се говором мржње прети ромској заједници, ми смо прошли и доброту и голготу и страдање заједно са већинским народом", каже Михајловић.

Захваљујући министру и председнику општине што су одмах реаговали и лично дошли да уклоне графите, Михајловић је рекао да је говор мржње са тих зидова данас избрисан, али и да је "у ромским срцима остала рана".

"Остаје рана, бол који увек носимо са собом, када се појављују овакви графити и у том контексту шаљем поруку свим грађанима да смо ми толерантан народ, мирољубив, који не мисли никоме зло, да живимо заједно са већинским народом и другим заједницама, а не једни поред других и да је то будућност заједничког живљења", рекао је Михајловић.

Ипак, сматра да сада у нашој земљи постоји политичка воља да се помогне ромској националној заједници и истиче да је добро када имате образованог комшију, који има стан, посао и онда, како каже, неће бити дискриминације, предрасуда нити стереотипа према ромској заједници.

Председник општине Чукарица Срђан Коларић рекао је за Танјуг да су графити који су се појавили у насељу Чукаричка падина, судећи по потпису који стоји доле, упућени навијачима Црвене звезде.

"Ради се о навијачкој групи и графити су упућени навијачима Црвене звезде, али ипак то што је написано је недопустиво. Нећемо дозволити да се појављују овакви графити и врло нам је битно да односи буду сачувани, сви становници Чукарице буду равноправни и нико никога нема право да вређа, нити угрожава", рекао је Коларић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи