Комесаријат: У Србији 27.945 особа са избегличким статусом

Уочи Светског дана избеглица, који се обележава 20. јуна, Комесаријат за избеглице је саопштио да у Србији 27.945 особа има избеглички статус. Додају да у протекле две деценија Влада Србије континуирано ради на решавању проблема лица која су морала да напусте своје домове током сукоба на простору бивше Југославије.

У саопштењу Комесаријата се прецизира да је у Србији 19.171 избеглица из Хрватске и 8.774 из Босне и Херцеговине, уз подсећање да је због ратова од 1991. до 1995. године, у Србији избеглички статус добило 618.000 људи.

Указују, међутим, да је број избеглица и бивших избеглица у стању потребе далеко већи, те да њихову судбину дели и више од 203.000 интерно расељених са Косова и Метохије, као и 18.000 лица која су расељена унутар територије КиМ.

Србија је, осим према хиљадама избеглица и интерно расељених, показала хуманост и поштовање међународних стандарда и према више од милион миграната из Азије и Африке који су прешли преко територије Србије, као и према око 6.000 њих који су тренутно смештени у прихватним и центрима за азил.

Међутим, и поред уложених напора и значајних финансијских средстава из буџета и од донатора, избегличко питање на овим просторима и даље није затворено. 

"Остварени су велики помаци, првенствено у решавању егзистенцијалних питања ове популације и динамици обезбеђивања трајних стамбених решења, која последњих година износи пет трајних решења на дан. До сада је значајан број избегличких породица остварио трајно решење, и добио помоћ у економском оснаживању", наводи се у саопштењу.

Од 2008. до 2016. године, из буџетских средстава Србије омогућено је да се у 171 јединици локалне самоуправе, укључујући и општине на КиМ, стамбено збрине више од 5.700 породица избеглица и интерно расељених лица и то доделом 4.828 пакета грађевинског материјала и 947 сеоских кућа са окућницом.

Такође, омогућено је да се економски оснажи више од 4.700 породица избеглица и интерно расељених.

Стамбена решења захваљујући Регионалном стамбеном програму

Велики број стамбених решења биће обезбеђен и захваљујући Регионалном стамбеном програму (РСП), заједничком вишегодишњем програму који се финансира донаторским средствима, ради стамбеног збрињавања најугроженијих избегличких породица у Србији, БиХ, Хрватској и Црној Гори.

У оквиру РСП-а до сада је за Србију обезбеђено више од 100 милиона евра који су намењени за решавање стамбених потреба за скоро 5.000 избегличких породица.

Обезбеђеним средствима омогућена је додела четири модела стамбених решења - 1.958 станова, 1.620 пакета грађевинског материјала, 968 сеоских кућа са окућницом и 351 монтажна кућа.

До краја овог месеца биће уручено хиљадито стамбено решење у оквиру РСП-а, који се у Србији спроводи од краја 2013. године.

Процењује се да је око 7.000 избегличких породица и даље у потреби за трајним стамбеним решењем, а решавање стамбених потреба, биће завршено у наредне четири године.

Упоредо са стамбеним збрињавањем избеглица тече и затварање колективних центара.

У саопштењу се подсећа да је у Србији, 1996. године било 700 колективних центара са више од 50.000 људи.

Данас, у преосталим колективним центрима, од којих је пет на територији централне Србије и осам на КиМ, смештено је још 530 корисника, којима ће у наредном периоду обезбеђена адекватна стамбена решења.

Из Комесаријата указују да би постојећа ситуација била повољнија да су земље порекла, а првенствено Хрватска, показале више воље за решавање бројних отворених питања.

За више од 20 година, свега се 144.000 избеглица вратило у земље порекла - 75.000 у БиХ и 69.000 у Хрватску.

"Неадекватан приступ правима избеглих лица из Хрватске у њиховим матичним земљама свих ових година је представљао велики камен спотицања у региону. Упркос бројним помацима и даље су актуелна нерешена питања доспелих, а неисплаћених пензија, динарске и девизне штедње, одузетих станарских права, изостанак обнове више од 10.000 срушених српских кућа у подручјима где није било ратних дејстава, као и поврата одузетог пољопривредног земљишта", истиче се у саопштењу.

Као посебно забрињавајуће, у Комесаријату истичу изостанак адекватног одговора надлежних институција Хрватске на пораст броја инцидената заснованих на националној основи и проистеклих из говора мржње, као и одсуство заштите српског језика и писма.

Комесаријат се захваљује међународним организацијама и свим донаторима на указаној подршци и уложеним средствима за побољшање живота избегличке популације, као и на напорима у борби за успостављање механизама за свеобухватно и праведно решавање преосталих отворених питања регионалног процеса.

Србија посвећена испуњавању својих обавеза 

Поручују да је Србија потпуно посвећена испуњавању својих обавеза и јачању страбилности и мира на Балкану.

Иначе, у Србији је за процес трајне интеграције избеглица надлежна Комисија за координацију процеса трајне интеграције избеглица у складу са Националном стратегијом за решавање питања избеглица и интерно расељених за период од 2015. до 2020. године.

Уз Комесаријат за избеглице и миграције, Комисију, на чијем челу је министар спољних послова и први потпредседник Владе Ивица Дачић, чине и представници министарстава надлежних за спољне послове, финансије, локалну самоуправу, становање и социјална питања, као и Канцеларије за европске интеграције.

Сви надлежне институције су активно укључене у спровођење Регионалног стамебног програма, уз посебно ангажовање министарке без портфеља задужене за европске интеграције Јадранке Јоскимовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво