Мали број вантелесних оплодњи у односу на број парова којима је она потребна

Држава помаже три покушаја вантелесне оплодње, а подигнута је и старосна граница за жене које могу да уђу у тај поступак о трошку државе, са 40 на 42 године. Недавно је усвојен и Нови закон о биомедицински потпомогнутој оплодњи. Да буде више беба, на свој начин помажу и поједине локалне самоуправе.

Сандра Јовановић из Удружења "Шанса за родитељство" наводи да је Новим законом предвиђено доста тога а да се ништа од тога не ради.

"Мртво слово на папиру не значи ништа и ствари би требале што пре да се покрену и тај Нови закон би дефинитивно, као једна добра ствар која је представљена, управо у примени требалo да буде још бољи", истиче Јовановићева.

Додаје да се Новим законом покренуло доста ствари али да се на годишњем нивоу обави мали број вантелесних оплодњи у односу на број парова који имају проблем са зачећем.

Наводи да су израда и усвајање подзаконских аката оно што је најбитније да се уради.

"Тако да се надамо да ће она по хитном поступку бити израђена", истиче Јовановићева.

Наводи да удружења немају податке да је из самог процесас вантелесне оплодње било више беба.

"Што се тиче самог удружења немамо податке да је из самог процеса вантелесне оплодње било више беба. Чињеница је да држава више ради на овом проблему и да се Новим законом покренуло доста ствари. Међутим мали је број вантелесних оплодњи за парове којима је то неопходно јер имамо више од 400.000 парова који имају проблем са зачећем а нешто више од 2.000 вантелесних оплодњи који се ураде у току једне године обаве о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање", објашњава Јовановићева.

Наводи да већина установа током лета неће радити вантелесне оплодње и додаје да то доста кошта парове.

"Вантелесна оплодња се током лета у многим приватним и државним институцијама неће радити и парови који чекају ће хтели то или не бити приморани да направе паузу", објашњава Јовановићева.

Наводи да је у оквиру Удружења почела да ради Група за подршку.

"Група подршке се одржава сваке среде и жеља нам је да сви они који имају проблем дођу и поделе проблем са осталим паровима", закључила је Јовановићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво