За реконструкцију тврђаве Рам 1,1 милион евра

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић обишао је радове на реконструкцији тврђаве Рам код Великог Градишта у чију реконструкцију је уложено више од 1,1 милион евра, а која представља значајан туристички потенцијал.

''Рамска тврђава представља значајан туристички потенцијал не само Великог Градишта већ и овог дела Србије'', рекао је Љајић.

Додао је да 600 година ништа није учињено да се тврђава реконструише, а да су сада радови на реконструкцији у току захваљући Турској агенцији за сарадњу и координацију.

''Од 2013. године до тренутка када ће пројекат да буде завршен биће уложено више од 1.100.000 евра и то су значајна средства која ће омогућити да ова тврђава буде место које ће обилазити домаћи и страни туристи'', рекао је Љајић.

Како каже, циљ је да се на тај начин повећа и обогати туристичка понуда и то не само Великог Градишта већ неколико локалних самоуправа, а пре свега Голупца и Пожаревца.

Према његовим речима, циљ је да имамо културну туристичку руту коју ћемо понудити домаћим и иностраним туристима која ће подразумевати обилазак Виминацијума, Рамске и Голубачке тврђаве.

Министар је подсетио и да је Голубачка тврђава, такође, у фази реконструкције.

''Прошле недеље су одобрена додатна средства од стране ЕУ из ИПА пројекта 2016. године која ће омогућити да у потпуности буде реконструисана и Голубачка тврђава'', рекао је Љајић.

Поновио је да је циљ да се повећа број туриста у Великом Градишту за 20 одсто одмах након што тврђава буде завршена.

Како каже, након тога и после додатних улогања и инвестиција које ћемо имати у овом делу земљу циљ је да тај проценат и раст броја туриста буде и до 30 одсто.

"Надамо се да ће то пуно значити за економски развој Великог Градишта и читавог овог региона'', рекао је Љајић додајући да ће изградњом спортског кампа на Сребрном језеру Велико Градиште имати пуно тога да понуди не само у области културно-историјских локалитета већ и различитих спортских садржаја.

Истакао је да у Србији има око 200 оваквих локалитета, од чега је седам значајних локалитета и тврђава на Дунаву.

''Дунав је један од три најзначајнија туристичка ресурса које ова земља има. До сада ти потенцијали нису били искоришћени, а са овим што радимо мислим да ћемо комплетирати туристичку понуду доњег Подунавља и да ће то бити један значајан туристички ресурс ове земље'', закључио је Љајић.

Амбасадор Турске у Србији Танжу Билгић рекао је да је важно да се наставља изградња мостова сарадње између Србије и Турске.

Навео је да је агенција ТИКА важан чинилац у томе јер финансира многе пројекте у Србији, а ово је један, можда, од највећих.

''Ова тврђава је посебно битна за турску историју и то је један од разлога због којих је изабрана'', рекао је Билгић додајући да је реч о великом пројекту чији је циљ унапређење туристичке понуде овог региона.

Рекао је да је Туриска задовољна што у томе може да помогне, наводећи да је следећи степеник, након реконструкције, долазак још више туристичких гостију из Турске, али и других земаља.

''Већ имамо увећано присуство туриста из Турске у Београду и Новом Саду и ево нове локације за њих'', рекао је Билгић.

Коордиинатор Турске развојне агенције (ТИКА) за Србију Мехмед Бајрак
рекао је да радови на Рамској тврђави датирају још од 2013. године када почело осветљење.

''Након тога у сарадњи са општином и Заводом за заштиту културе урађен је пројекат рестаурације Рамске тврђаве и ове године смо почели званично са радовима рестаурације'', рекао је Бајрак додајући да је предвођено да се пројекат заврши 2018. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво