Сремска воденица – дар човека и природе

У сремском селу Ривици у општини Рума, налази се једна од најстаријих воденица у Србији и једина у Војводини која датира из 1763. године. После низа година, садашњи власници удахнуће јој нови живот у намери да ускоро постане и лепо место за долазак туриста.

Скривена у атару Јазавац код Борковачког потока, на терену којимсе сремска равница таласа у падине Фрушке горе, воденица у Ривици дар је човека и природе. Њен точак одавно се не чује, јер су последњи воденичари, деда Ђура И његова жена Клара престали да мељу жито пре више од три деценије.

Нови власници, откупили су воденицу, али и велики комплекс земљишта од 25 хектара до Борковачког језера.

"Кад смо је купили пре пет година она је била у доста девастираном стању, морам да нагласим да је ова воденица споменик културе Републике Србије и заштићена је као таква и морам признати да смо ми, све што смо радили на реконструкцији, радили у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе у Сремској Митровици", каже Небојша Влаховић, власник воденице у Ривици.

Влаховићи осим овог комплекса имају и винограде и воће на 40 хектара. У оквиру имања направили су винарију и дестилерију за ракију, па се у овој оази мира могу пробати и домаћа пића.

"Почели смо производњу вина и за сада смо задовољни како то пролази код публике. Што се тиче воћа, производимо крушку и остало воће које можемо да прерађујемо", каже Небојша Влаховић.

Да воденица оживи а ово место буде привлачно за турусте, помаже и локална самоуправа.

"Када се почело, пре две године, то је био атарски пут, није могло да се приђе од прашине. Сада је то мало боље, успели смо неки гребани асфалт и камен да одрадимо, боље је али и то је мало", каже Стеван Казимировић, председник општине Рума.

Да је воденица понос села сагласни су и мештани а жеља власника је да постане одмориште за путнике намернике са причом о традицији, домаћим винима и храном по којој је Срем надалеко чувен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи