Осмаци решавали тест из математике

Будући средњошколци решавали су тест из математике, а сутра их очекује полагање комбинованог теста са питањима из биологије, географије, историје, физике и хемије. Надлежни поручују да око 69.000 осмака не треба да брине, јер у средњим школама има више места него што је свршених основаца. Прелиминарни резултати биће познати у недељу.

Решење теста из математике доступно је на сајту РТС-а.

Тест из математике прошао је у складу са процедуром и без неправилности, саопштило је Министарство просвете.

"Супервизори и дежурни наставници који су пратили спровођење тестирања радили су у пуном саставу уз поштовање процедуре", кажу у Министарству.

Према реакцијама ученика, тест из метематике није био тежак, а мало главобоље задала им је геометрија.

Ученици осмог разреда основне школе јуче су решавали тест из матерњег језика, чиме су започели полагање завршног испита.

Помоћница министра за основно и предшколско образовање и васпитање Весна Недељковић присуствовала је почетку полагања завршног испита из математике у Основној школи "Филип Филиповић" у Београду.

Уочи почетка теста, Недељковићева је пожелела будућим средњошколцима срећу и поручила им да верују у себе.

"Трудили смо се да и ове године имате довољно времена, али и да тест не буде претежак. Молим вас да се концентришете, да верујете у себе. Ја верујем да сте током досадашњег школовања усвојили довољно знања да на данашњем испиту постигнете довољно добре резултате", рекла је Недељковићева.

Помоћница министра је пожелела малим матурантима да упишу жељене средње школе, да се током лета одморе и да као средњошколци пођу у нове победе.

Директор Основне школе "Филип Филиповић" Душан Кићовић подсетио је ученике да поштују правила као што су то чинили приликом теста из матерњег језика и рекао да су на јучерашњем тесту показали веома добро знање и да су многи од њих освојили максималан број поена.

Сутра у девет часова ученици ће полагати комбиновани тест са питањима из историје, биологије, географије, физике и хемије.

Ученици на завршном испиту могу да остваре укупно 30 бодова, сваки тест носи по 10 бодова, а успех у школи се бодује са максималних 70 поена.

Броју поена остварених на основу успеха у основој школи и на завршном испиту, додају се бодови са међународних и републичких такмичења. Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 18, а коначни 23. јуна.

Сви ученици морају полагати малу матуру, која представља званичан завршетак основношколског образовања. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво