Нова дрога 800 пута јача од марихуане откривена у Србији

У Србији је пронађена и заплењена нова дрога 800 пута јача од марихуане. РТС-у је потврђено да је реч о психоактивној супстанци, синтетичком канабиноиду, опасној по живот.

Јавља се у облику смоле, белог праха, кристала, уља, биљне мешавине. Откривена дрога с тешким последицама по здравље први пут је регистрована у Јапану, код преминулог младића, који је пушио ту супстанцу. За кратко време тамо је преминуло још десет особа.

"Оно што је у клиничкој слици за ову супстанцу карактеристично јесте да је због свог јаког ефекта склона да врло брзо, у року од неколико минута, доведе до израженог повраћања, поремећаја свести и престанка дисања које је и узрок смрти", каже Славица Вучинић из Националног центра за контролу тровања.

Употреба пронађене психоактивне супстанце биће забрањена.

"Наша обавеза је да планирамо пре свега процену ризика након идентификације супстанце коју смо пронашли, сада примењујемо процену ризика по зравље људи и, наравно, мере контроле које смо већ предузели, у смислу стављање супстанце на листу контролисаних психоактивних супстанци", каже Јелена Јанковић, руководилац Центра за рано упозорење о новим психоактивним супстанцама у Министарству здравља.

Током 2014. откривена је 101 нова дрога. Новооткривених на европском нивоу у последњих пет година је више од шест стотина.

"Производња синтетичких дрога и прекурзора у илегалним лабораторијама је у порасту. Претпоставља се да ће на илегалном тржишту, у Србији, Црној Гори и Македонији све већу опасност представљати њихова производња у импровизованим лабораторијама кухињског типа, што ће довести до ниже цене и веће доступности", наводи регионални огранак организације СОКТА.

У Европској унији до сада су пријављене 134 врсте синтетичких канабиноида. Производи се најчешће у Кини и Индији, а пакује у Европи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво