Осмаци полагали тест из матерњег језика

Ученици осмог разреда основне школе решавали су тест из српског језика, чиме су започели полагање завршног испита. Сутра се полаже тест из математике, а у петак комбиновани тест. Из Министарства просвете поручују да нема места за забринутост, јер у средњим школама има више места него што је свршених осмака.

Решења тестова из матерњег језика доступна су сајту РТС-а.

У Основној школи "Доситеј Обрадовић" у Осаоници почетак полагања испита каснио је 54 минута. Кашњење испита ни на који начин није угрозило регуларност, јер су супервизори и дежурни наставници, који су пратили спровођење тестирања радили у пуном саставу и поштовање процедуре.

Полагању теста приступило је 69.726 ученика, навело је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Према информацијама из школских управа, тестирање је протекло у складу са процедуром и без неправилности.

Завршни испит, мала матура, траје три дана – данас су ученици полагали тест из српског језика, за сутра у девет часова је заказан тест из математике, док ће у петак осмаци полагати комбиновани тест – биологија, хемија, физика, историја, географија.

Сви ученици морају полагати малу матуру, која представља званичан завршетак основношколског образовања.

На сваком од три теста ученици максимално могу освојити по 10 поена.

Бодови са теста сабирају се са бодовима освојеним на основу успеха на крају шестог, седмог и осмог разреда и чине основ за рангирање ученика за средњу школу.

На основу општег успеха у основној школи ученици могу имати максимално 70 бодова, а бодовање се обавља тако што се успех на крају шестог разреда, заокружен на две децимале, помножи са четири, а општи успех на крају седмог и осмог разреда помножи са пет.

Од прошле године уведен је праг од 50 бодова, колико матуранти морају да имају да би уписали четворогодишњу школу.

Уколико имају мање бодова, морају да упишу трогодишњу средњу школу.

Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 18. јуна, а коначни 23. јуна 2017. године.

Попуњавање и предаја листе жеља је 24. и 25. јуна у матичним школама, а упис ученика у првом уписном кругу је 4. и 5. јула 2017. године, наводи се у саопштењу Министарства.

Министар просвете Младен Шарчевић пожелео је срећу осмацима који полажу пријемни.

Назначио је да за сада све протиче без неправилности, али ће сва евентуална одступања бити анализирана када се све заврши.

"Послали смо писмо којим смо ободрили школске управе и директоре школа, али су јасно могли да прочитају да смо врло озбиљни и да тражимо максималну посвећеност да тестови прођу како ваља. Анализираћемо после сва одступања, где се појављује други рукопис, друга хемијска, углавном то раде наставници и људи који прегледају и јасно им поручујемо да ћемо ове године ићи у лов на вештице", поручио је Шарчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се