Мали: Решење за Винчу 6. јула

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да ће се решење за депонију у Винчи знати 6. јула, када буду добијене понуде од највећих светских фирми да се заједнички санира та тренутно "најцрња тачка у Европи".

Синиша Мали је приликом отварања туристичког комплекса код Авалског торња рекао да на депонији у Винчи тренутно не постоји отворени пламен, већ само жар и да се он покрива песком.

"Депонија јесте проблем, али није баш толики колики се представља у средствима информисања", указао је Мали додавши да је добро да нема штетних гасова у ваздуху и да они су далеко од граничних вредности.

Мали је додао да се већ 40 година на депонији у Винчи депонује смеће и да се с времена на време тамо дешавају пожари који су већи или мањи и који се гасе.

Према његовим речима, план је да се са партнерима који се јаве за санирање депоније у Винчи направи постројење за прераду отпада у електро и топлотну енергију и да цео тај пројекат вреди око 300 милиона евра.

На тај начин, како је додао, Београд ће постати "чистији и еколошки здравији град", а нешто ћемо још и зарадити, јер се већ 40 година без икакве контроле и механизама заштите одлаже у Винчу.

Градски завод за јавно здравље (ГЗЗЈЗ) саопштио је у међувремену да данас, као и претходна 72 сата, није констатовано прекорачење основних загађујућих материја које су обухваћене Програмом контроле квалитета ваздуха на територији Београда.

Како се прецизира у саопштењу, те материје су: угљен-моноксид, азотни оксиди, сумпор-диоксид, суспендоване честице испод 10 микрона (ПМ10), приземни озон.

Осцилације у концентрацијама појединих једињења из групе полицикличних ароматичних угљоводоника последица су присуства дима пореклом од пожара на депонији Винча.

"Фонтана на Славији не цури"

Градоначелник Београда изјавио је да не може да коментарише новинске натписе да фонтана на Славији "цури" јер, како је нагласио, "фотошоп може свашта да уради".

Мали је, одговарајући на питања новинара, приликом отварања туристичког комплекса код Авалског торња, рекао да фонтана на Славији не цури - она прелива са стране, и не на улицу.

Мали је указао да је на Славију послата екипа, али да нико није видео капљице које падају ван фонтане, нити је "фонтана пукла".

"Фонтана није пукла, нема рупа, а то што она некоме смета је друга ствар. То је чиста политика. Фонтана постаје један од симбола града и нешто по чему ће Београд бити препознатљив", навео је Мали и додао да се од политике улепшавања главног града неће одустати.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи