Поново постављена спомен плоча Ћурувији

Новинару Славку Ћурувији поново постављена спомен-плоча на месту где је убијен 1999. године. Представници НУНС-а истакли да неће дозволити да их уплаше вандали који су на годишњицу убиства 5.октобра ове године скинили плочу постављену 11. априла 2000. године.

Независно удружење новинара Србије поново је поставило спомен-плочу новинару Славку Ћурувији у центру Београду, на месту где је убијен 1999. године.

На церемонији постављања плоче истакнуто је да НУНС и пријатељи и колеге Ћурувије неће дозволити да их уплаше вандали који су на годишњицу убиства - 5. октобра ове године скинули плочу постављену 11.априла 2000.

Председница НУНС-а Надежда Гаће рекла је да је то што је спомен плоча Ћурувији скинута 5. октобра била порука злочиначког режима Слободана Милошевића који су "хтели своју прљавштину да нам баце у лице".

Навела је и да су сви људи који знају шта је морал и људскост били згрожени том поруком истичући да они не могу да нас победе, "јер ако и поново скину спомен плочу ми ћемо поставити нову".

Гаће је поручила онима који су скинули плочу да представљају остатке злочиначког режима Слободана Милошевића "који нас не могу да победе".

Државни терор се мора осудити

Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић је оценио да је су и овде присутни остаци државног терора из времена некадашњег шефа државе који је створио злочиначку машинерију за убијање политичких противника.

Драшковић је, подсетивши на низ других политичких убистава из времена Слободана Милосевића истакао да се уместо казни за злочинце у Србији поново стварају "јавне ћелије обожаватеља терора и убистава".

Државни секретар министарства правде Гордана Паулић је истакла да се то министарство залаже за разрешење свих злочина из прошлости истичући да сви државни органи јасно морају осудити државни терор.

Церемонији постављања спомен плоче присуствовали су пријатељи и колеге Ћурувије, заштитник грађана Саша Јанковић, министар културе Небојша Брадић, министарска омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић, директор полиције Милорад Вељовић.

Испод нове спомен-плоче, са истим натписом као и на претходној је постављено обавештење да су вандали 5. октобра ове године скинули првобитну спомен-плочу.

Ћурувија, власник "Дневног телеграфа" и "Европљанина" је убијен 11. априла 1999. у улазу зграде у Светогорској улици, а убице још нису откривене, као ни вандали који су прошлог месеца уклонили плочу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво