У Србији 7.000 миграната, ситуација стабилна

Дневно око 20, 30 миграната уђе у Србију, али их толико и напусти нашу земљу, каже за РТС државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић. Тренутно је око 7.000 миграната у Србији и они се налазе у прихватним центрима.

Последњих месеци у Србију улази знатно мање миграната него раније. Али, због затворених граница, веома мали број успева да настави путовање ка коначном одредишту. Локалним самоуправама на чијој територији је највише миграната Европска унија обећава додатну помоћ од четири милиона евра.

Државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Ненад Иванишевић каже за РТС да ће више од два милиона евра бити искоришћено за пројекте локалних самоуправа, а значајан део тога за побољшање здравствене заштите у тим општинама.

"Договорили смо се и да додатних милион евра буде уложено за побољшање постојећих капацитета у Сјеници, Тутину, Димитровграду и Босилеграду. Управо данас се интензивирају радови у Тутину. Хоћемо да у сваком центру услови буду добри, да локалне самоуправе не буду преоптерећене", рекао је Иванишевић.

Једна од идеја је и да се започне са изградњом нове зграде хитне помоћи због повећане потребе за пружањем здравствене заштите. "Зависиће од пројеката и агилности самоуправа, имамо одличну сарадњу са Шидом, Суботицом, Београдом и другим општинама на југу и  истоку", рекао је Иванишевић.

Иванишевић истиче да је ситуација са мигрантима у Србији под контролом и да се у нашој земљи тренутно налази око 7.000 миграната. У Прешеву, указује, има слободних капацитета.

"Дневно у Србију уђе око 20, 30 миграната, али их толико и напусти земљу, тако да је ситуација стабилна", рекао је Иванишевић. 

Миграната више нема у парковима у Суботици, Београду и другим градовима.

Према његовим речима, апсолутно је немогуће илегално прећи мађарску границу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво