Два милиона Срба живи у земљама региона

Изван Србије, у осам држава региона живи око 1,9 милиона Срба, за које су приоритетна питања њихово уставно и законско дефинисање, али и имовинско-правна питања, учење на српском језику, слободно исповедање вере, изјавио је Вукман Кривокућа из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.

Вукман Кривокућа је, на Одбору за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, рекао да је Србија трајно заинтересована да се српска национална заједница слободно развија у осталим државама, и да, без обзира на њихову бројност, ужива сва индивидуална и колективна права која су гарантована међународним конвенцијама и билатералним међународним уговорима.

Када је реч о 1,9 милиона Срба који живе у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Македонији, Румунији, Албанији и Мађарској, као неке од приоритета на којима треба радити виде и финансијску помоћ матичне државе и домицилних држава за очување српског језика и образовање Срба на српском језику, регистрацију школа на српском језику, функционисање медија на српском језику, успостављање редакција на српском у националним јавним сервисима.

Кривокућа је навео и да је од 2014. до данас, на конкурсима за суфинансирање пројеката које својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, као и за чување и неговање српског културног, етичког и верског идентитета, Србија одобрила укупно 143,5 милиона динара за 385 пројеката.

Истакао је и да је за 2017. опредељено 54,3 милиона динара, као и да се одлука о томе ко ће добити новац очекује ускоро.

"Дали смо подршку за 16 пројеката који се односе на школе, кампове и едукативне радионице, за десет пројеката који се односе на израду и набавку уџбеника, књига и дидактичких средстава намењених школама и библиотекама", рекао је Кривокућа.

Додао је да се око 80 пројеката односи на манифестације, омладинске, спортске и културно-уметничке догађаје, 22 су пројекти у вези са медијима, 19 се односе на издаваштво, 11 се односе на правну помоћ, а пет за унапређење економске сарадње Србије и Срба у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво