Обележена 202. годишњица битке на Љубићу

На брду Љубић код Чачка обележена је 202. годишњице битке на Љубићу у којој је у Другом српском устанку погинуо и командант српске артиљерије Танаско Рајић.

У име Владе Србије, почаст Рајићу и устаницима одао је помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић.

Венце на спомен-обележје Рајићу су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, града Чачка, представници бројних удружења и грађани, као и градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Тодоровић је изјавио да град Чачак поштује вредности традиције и најавио да ће меморијални комплекс код споменика Танску Рајићу на брду Љубићу бити додатно уређен.

"Желимо да овај комплекс добије комплетан садржај, како би га туристи још више посећивали", рекао је Тодоровић.

Битка на Љубићу одиграла се 6. јуна 1815. године и најзначајнија је у Другом српском устанку, а у њој је погинуо заповедник српске артиљерије Танаско Рајић.

На брду су се налазили утврђени српски шанчеви, а Турци су опколили Рајићев положај и успели да га савладају.

У бици је погинуо и турски заповедник Имшир паша, а Срби су извојевали победу на Љубићу.

Организатор комеморативне свечаности био је Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова.

Споменик Рајићу на брду Љубићу подигнут је 1938. године по пројекту вајара Милована Крстића.

Поред споменика посвећеном Рајићу и устаницима из Другог српског устанка, меморијални комплекс обухвата и спомен-обележја бораца НОБ-а који су погинули у Другом светском рату, као и цркву посвећену Светом кнезу Лазару.

Црква, која је изграђена према идејном пројекту београдског архитекте Пеђе Ристића, завршена је 2013. године и осликана фрескама које је израдио академски сликар Горан Јовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво