Дефиле родова полиције и смотра опреме на прослави Дана МУП-а

Централна манифестација обележавања Дана Министарства унутрашњих послова одржана је у Нишу. Ресорни министар Небојша Стефановић поручио да је полиција спремна да одговори на сваку претњу и да нема недодирљивих. На свечаности је учествовало више од 1.000 припадника јединица и око 100 возила МУП-а.

Свечаност на Тргу краља Милана у Нишу почела је извођењем химне "Боже правде".

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Србије, Небојша Стефановић примио је рапорт од пуковника полиције Драгана Васиљевића а затим извршио и смотру постројених јединица пред бројним грађанима Ниша. 

У обраћању присутнима министар полиције је рекао да нема дилему шта је оно најважније што је урадио на челу министарства за три године – данас сваки грађанин зна да нема заштићених, криминалаца, криминалних група који не осећају страх од полиције.

"Запленили смо више од 10 тона дроге, ухапсили смо више од 400 људи који су били организовани у 58 криминалних група, укупан криминал смањен је за 7,5 одсто. За 23 одсто смањили смо тешке грађе, смањили разбојништва за четвртину, а малолетнички криминал је у паду 22 одсто", рекао је Стефановић.

"У упоредном периоду имамо и 65 убистава мање" рекао је Стефановић и указао да ти резултати говоре да је за те три године урађен добар посао.

"Нема криминалаца који могу да се осећају сигурно док дилују дрогу, пљачкају људе, узимају њихову имовину или планирају да нанесу зло нашој деци. Нема криминалних група које не осећају страх од полиције. И нема оних који се осећају лагодно док планирају своја зликовачка дела" рекао је Стефановић.

Према његовим речима, полиција у сваком крају наше земље има озбиљне акције којима се криминалци из најопаснијих кланова приводе правди.

"Данас они страхују од полиције и од државе која има вољу и снагу да се са њима обрачуна" оценио је Стефановић.

Како је рекао, упркос покушајима многих да оспоре резултате полиције и пожртвовање огромног броја људи, истина их демантује.

"Доказали смо да је полиција гарант стабилности и безбедности. Очували смо сигурност и потврдили да смо међу најбољима у региону" подвукао је он.

Како је рекао у том смислу се мора наставити модернизација полиције и набавка нове опреме.

Стефановић је у обраћању припадницима МУП-а и грађанима Ниша који су испунили централни градски трг, поручио да Србија жели мир и стабилност, али је спремна да најоштрије одговори на сваку претњу.

"Неки имају претензије према нашој земљи, па чак и према овом граду. Али морају да знају да су бедеми овде чврсти и да је српска полиција снажан штит свом народу од сваког ко се дрзне да помисли да је Србија плен и да нема довољно снаге. Ми желимо мир и стабилност, али смо спремни да најоштрије одговоримо на сваку претњу. И то је јасна порука коју шаљемо", рекао је Стефановић на обележавању дана полиције у Нишу.

Захвалио је "Југоимпорт СДПР-у" и навео да сада имамо безбеднија борбена возила, са јачим оклопом и бољим наоружањем и додао и да је потписан уговор и са "Ербасом", тако да ће полиција добити три нова хеликоптера у наредне две године.

"Ускоро стиже већи број патролних возила, видећемо данас у ешалонима и нова и модернизована борбена оклопна возила, која смо обезбедили уз велику помоћ Владе Републике Србије и председника Александра Вучића" назначио је Стефановић.

"Желим овом приликом да се захвалим председнику Вучићу на огромној подршци захваљујући којој су припадници полиције данас опремљенији и безбеднији, спремнији да одговоре на све претње, а захваљујући доброј политици председника и Владе можемо да очекујемо и значајније повећање плата за све припаднике министарства" навео је Стефановић.

Он је рекао да на све изазове, од претњи теороризмом, од којих нису имуне ни највеће силе у свету, глобалних сајбер-напада, па до мигрантске кризе и организованог криминала, морамо имати спреман одговор.

Стефановић је назначио и да је током мигрантске кризе кроз нашу земљу прошло милион и по миграната, део њих и кроз Ниш.

Затим је одржана вежба ослобађања талаца из хотела "Амбасадор", а у вежби су учествовали Специјална антитерористичка јединца, Жандармерија, Хеликоптерска једница, Полицијска бриграда и припадници Сектор за ванредне ситуације. 

На свечаности у Нишу учествовали су и полицијски оркестар, Чета коњаника Полицијске бригаде Полицијске управе за Град Београд, полицијски службеници опште надлежности, припадници Саобраћајне полиције.

Грађани су могли да виде возила која полиција користи, међу којима су и "Лазар" и "Милош", "хамери" Специјалне антитерористичке јединице. Такође, приказана су и возила Горске службе спасавања.

Осим симулације акције ослобађања талаца, приказан је и десант противтерористичких јединица МУП-а, дефиле свих родова полиције, смотра опреме и наоружања.  

Стефановић је раније рекао за РТС да је Ниш изабран за одржавање овог догађаја јер је реч о најважнијем граду на југу централне Србије којем је потребно још оваквих дешавања.

"Ово је добра прилика да са речи пређемо на дела, и ја сам предложио да одржавање централне манифестације буде баш у овом граду", рекао је Стефановић и истакао да их је Ниш лепо дочекао, те да ће ово бити начин да се захвале.

Свој дан, припадници полиције обележили су и свечано и радно, али и задовољно кажу јер их је обрадовала информација да ће добити нову и модернију опрему али и веће плате.

На свечаности у Нишу учествовало је око 1000 припадника МУП-а Србије са око стотину возила. Ово није последња државна свечаност оваквог типа у Нишу јер у Влади кажу да препознају значај Ниша као највећег на југу централне Србије.

Дан МУП-а обележава се у знак сећања на сукоб са Турцима код Чукур чесме у Београду 1862. године.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара