Мигранти не одустају, 500 покушаја илегалног преласка у Мађарску

Након двомесечног затишја, мигранти поново, у већим групама, покушавају да се домогну Европске уније преко зелене линије на српско-мађарској граници. У протеклих недељу дана, више од 500 миграната покушало је илегално да уђе у Мађарску, 80 процената је спречено још на огради, док су преостали враћени у транзитне зоне на Келебији и Хоргошу.

Друга заштитна ограда на мађарско-српској граници ојачана је армираном мрежом и обележена са натписима на неколико језика – арапском, мађарском, енглеском и српском – да је у питању електрична ограда. Међутим мађарски званичници тврде да је то струја која не може никога да повреди, већ служи за алармни систем, уколико неко жели да исече ограду.

У насељу у непосредној близини границе, селу Ашотхалом, страхују од новог таласа миграната. Градоначелник, познат по антимигрантским ставовима, наводи је да у насељу тренутно мирно и да грађани не желе присуство азиланата у њиховом суседству.

"Протеклих дана приметили смо нове мигранте, али и појачану активност полиције и војске. Мислим да је глупо што мигранти покушавају да уђу у Европску унију преко мађарско-српске границе, лакше би им било преко других земаља. Јасно је да ће мађарска Влада чврсто бранити границу, јер мигранти овде нису добродошли", истиче градоначелник Ашотхалома Ласло Тороцкаи.

Гостујући на националном радију Кошут, мађарски премијер је рекао да неће успети планови америчког милијардера Џорџа Шороса да се милион миграната годишње насели у Европи:

"Мађарска Влада ће одбранити границу, зато смо изградили ограду, нећемо дозволити масовно насељавање миграната", поручује премијер Виктор Орбан.

И поред тога што постоје две заштитне ограде на мађарско-српској граници и што се строго примењују закони по којима се сви азиланти ухваћени на територији Мађарске враћају на границу са Србијом, очигледно да мигранти не сматрају да је балканска рута затворена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво