Ко може да очекује позив за војну вежбу

Последњих недеља на адресе једног броја војних обвезника у Србији стигли су позиви за војне вежбе. У Министарству одбране кажу да то није новина, већ део редовне процедуре Војске Србије, која се поштује још од завршетка Другог светског рата. Планови за резервни састав Војске праве се унапред, вежба је значајна не само за одбрану земље већ и у случају различитих елементарних непогода и траје 15 дана.

Од плаве коверте до ватреног дејства у минобацачком воду. Војни позив није изненадио инжењера Дејана Ловића, запосленог у Београдским електранама. Једног од 150 резервиста на полигону код Пожаревца.

"То је нормална дужност сваког пунолетног човека", каже Дејан, резервни пешадијски потпоручник.

За свој ратни распоред сазнао је прошле године. Атмосфера, каже, подсећа на дане из војске.

"Само смо сада мало старији, имамо мало више седих и који килограм више, али све је сада прилагођено нама", каже Дејан. 

Вести из војног одсека, неке који су их добили, ипак је узнемирила. Због тензија у региону, нарочито.

"У питању је редовна процедура, обуке резервног састава немају никакве везе са актуелном безбедносном ситуацијом нити са мигрантском кризом. Ове обуке су сада интензивиране због могућности система одбране за такву врсту обучавања и у наредном периоду биће их још више", каже капетан фрегате Јован Кривокапић, портпарол Министарства одбране. 

Према плану, обуку би сваки резервиста требало да прође бар једном у пет година. Не само због одбране земље него и у случају елементарне непогоде, попут поплава из 2014. Министарство одбране покрива путне трошкове. Незапосленима 70 одсто од просечне плате, а послодавцима запослених рефундира се пун износ месечне зараде. Зато се калкулише између потреба и новца.

"Када помиримо те две чињенице имамо неки компромис толики број резервног састава колико можемо финансијски да подржимо њихову обуку", каже пуковник Бошко Зорић.

На обуку би, по Закону, требало да се одазове свако ко је служио Војску под оружјем. Мушкарци до 60, жене до 50. године. Има и изузетака.

"Болест у породици, спреченост због неких ванредних околности ако се бави спортом и припрема се за важна међународна светска такмичења, уколико се бави научним радом и уколико од његовог рада зависи егзистенција породице, ако се брине о некоме. Наше колеге из центара имају разумевања и излазе у сусрет, не би требало да дође до злоупотреба", каже Кривокапић.

Позив би требало да дође бар 30 дана пре вежбе, а резервиста је дужан да осам дана раније оправда евентуално одсуство. За неоправдани следи казна до 50.000 динара или два месеца затвора.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи