Осуде напада на новинаре

Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружења новинара Србије (НУНС), Либерално-демократска партија (ЛДП), Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ), Нова странка и порет "Против диктатуре" осудили су нападе на новинаре током скупа у време полагања заклетве новог председника Србије Александра Вучића.

Удружење новинара Србије (УНС) осудило је као "недопустиве" претње новинарској екипи портала Вајс Србија и новинарки продукције Инсајдер, као и одгуривање новинарке Радио Београда.

УНС је у саопштењу затражио од надлежних органа да нађу одговорне за напад на новинаре. По наводима Инсајдера, новинари тог сајта и портала Вајс фотографисали су групу младића која је правила инциденте испред Скупштине Србије.

"Група је опколила новинаре и претила да ће их физички напасти ако не прекину да фотографишу уз констатацију да ништа не сме изаћи у јавност", навео је Инсајдер.

Како је Радио Београд потврдио УНС-у, њихову новинарку одгурнули су и избили јој диктафон у Теразијском пролазу када је, на месту сукоба две групе, покушала да сазна одакле су и кога представљају.

УНС је раније данас осудио напад на новинарку листа Данас Лидију Валтнер, коју су непознати мушкарци подигли и одвукли од Дома Народне скупштине до Пионирског парка.

Либерално-демократска партија осудила је напад непознатних особа на новинарку која је обављала свој посао.

"Позивамо полицију да што пре испита случај и извести јавност ко су особе које су данас у цивилу покушале насилно да одузму опрему новинарки Данаса и физички је напали упућујући јој претње и увреде. Држава мора водити рачуна о безбедности људи који свој посао обављају професионално и у складу са новинарском професијом и реши овај случај који је апсолутно неприхватљив", наводи се у саопштењу ЛДП-а.

Осудама се придружило и Независно удружење новинара Србије.

Покрет "Против диктатуре" осудио је то што су нападнуте новинарке листа Данас и Радио Београда, оценивши да је мандат новог председника Србије "почео очекивано".  

Нападе је осудио и генерални секретар ЛСВ-а Бојан Костреш.

"Напад непознатих особа на новинарке само је један од примера стања у којем је наше друштво. Очито је да владају несигурност и страх", указао је Костреш.

Осудама се придружила и Нова Странка: "Данас исказана бруталност над новинарима и грађанима потврђује оно на шта већ дуго упозоравамо, да Србија под Александром Вучићем улази у отворену диктатуру, у којој се батинама влада, а страхом манипулише".

МУП је саопштио да полицији није пријављен напад на новинарку листа Данас, нити други напади на новинаре о којима су медији писали.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије