Скупштина ће подржати дуално образовање

Скупштина Србије ће подржати напоре владе и надлежних министарстава по питању увођења дуалног образовања кроз стварање законодавног оквира, али и подстицања привреде да се укључи у овај процес, изјавила је председница парламента Маја Гојковић.

"Увођење дуалног образовања у наш образовни систем је важан предуслов даљег развоја Србије и смањења незапослености, пре свега младе популације, кроз боље усклађивање обвазовања и тржишта рада", рекла је Гојковићева на свечаној академији поводом почетка пројека Караван "Дух младости" на Факултету спорта и физичког васпитања.

Она је истакла да да Србија препознаје важну улогу коју млади имају у друштву, јер су, каже, они пре свега покретачи развоја.

Каже да је пројекат "Дух младости" значајан у промовисању дуалног образовања и упознавања ученика и родитеља са значајем таквог облика учења.

"Важно је да наставимо да улажемо у младе и успоставимо партнерски однос вас и државе, али и подстакнемо ваше повезивање како на локалном тако и на регионалном нивоу", поручила је она и подсетила да је парламент ратификовао споразум којим је основана Канцеларија за сарадњу младих Западног Балкана.

"Верујем да ће се овим чином створити услови да млади Западног Балкана доприносе развоју читавог региона", додала је Гојковићева.

Она је уверена да будућност Србије може бити боља само ако је заснована на знању, наводећи да свака држава која тежи развоју и напретку мора да препозна и уважи потенцијале младих, а од посебног значаја је, каже, укључивање младих у развој политика које се односе на ту популацију.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је да се очекује усвајање седам просветних закона међу којима и закон о дуалном обвразовању.

"Јавне расправе су при крају, имаћемо прилику да уђемо у дуални систем образовања са јасним законским оквиром", рекао је Шарчевић на свечаности, наводећи да је жеља послодаваца у Србији да имају стручну, а не јефтину радну снагу.

Према његовим речима, у Србији почиње да се тражи висок ниво образовања, а дуално образовање треба да допринесе да се то оствари.

Он је додао да ће деца од 11. године имати прилику да кроз наставу уче о предузетништву, а циљ је да се полако мења свест. Додао је и да се није одустало од стратегије образовања до 2020. године, а навео је да се гледају и примењују квалитетна искуства других држава.

"Желимо да имамо запослену омладину да што мање размисљају о одласку у иностранство, осим туристички и на усавршавање", рекао је он.

Говорећи о технолошким парковима нагласио је да се до краја 2018. припрема у Новом Саду близу 30.000 квадрата, а да се и у Нишу припрема нови простор.

Градски менаџер Горан Весић каже да Београд води рачуна о младима, истичући да није реч о флоскули јер постоје конкретна дела која то доказују.

"Спроводимо београдску праксу већ седам година и око 1.600 студената је прошло кроз нашу праксу, то су студенти који проводе одређено време у нашим предузећима. Прошле године их је било 178, а трудићемо се да тај број повећамо", рекао је Весић.

Весић каже и да је Београд први пут определио новац за најбоље стартап идеје, а подсетио је и да је основан Фонд за младе таленте.

"Важно је да се помогну нове идеје, да се омогући запошљавање и да свакодневно имамо већи број радних места. Ваш успех ће највише зависти од вас самих", поручио је Весић младима које је позвао да верују у свој рад и таленат и да искористе шансу која им се пружа.

Као добар пример, навео је радника Градске чистоће Арслана Бајрамовског, који је преко 20 година радио као чистач улица, завршио факултет, уписао мастер и намерава да уради и докторат.

"То је доказ да човек може да ради и да учи док је жив. Зато је најважније да научите да читавог живота треба да радите на себи и покушате да искористите шансу и верујете у себе", рекао је Весић.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво