"Тијанин поход на Дивчибаре" – у част донора органа

Нема прецизних података о броју пацијената којима је неопходна трансплантација плућа. Тренутно, на ту интервенцију чека најмање пет пацијената. Како се трансплантација плућа још не ради у Србији, они ће бити стављени на листу чекања Еуротранспланта. У Клиничком центру Србије убрзано се ради на увођењу програма трансплантације плућа.

Новим плућима које је добила у бечкој "АКХ" клиници Сандра Живковић дише скоро четири године. Раније је морала једном месечно код лекара, а сада га посећује три пута годишње. Компликација после трансплантације нема. Нажалост, није било тако у случају 32-годишње Тијане Стојановић из Београда. Зато је Сандра решила да испуни Тијанину жељу.

"Преминула је седам месеци после трансплантације плућа јер је добила малигни лимфом у тим новим плућима што се дешава код троје-четворо од 120 пацијената годишње. Договарале смо се да она организује планинарску акцију на пролеће у част свог донора. Пошто она више није жива, ја сам одлучила да организујем ту акцију на Дивчибарама", објашњава Сандра.

Акцију "Тијанин поход на Дивчибаре", следеће недеље организују Сандра, Удружење за борбу протв цистичне фиброзе и Планинарско смучарско друштво из Ваљева. А у поход да уведу програм трансплантације плућа у Србији кренули су кардиохирурзи и грудни хирурзи Клиничког центра Србије.

Од Комисије Министарства здравља за увођење нових технологија затражена је дозвола за извођење те процедуре, а дефинисани су и протоколи за стављање пацијената на листу за трансплантацију, као и поступци операције и постоперативног праћења.

"Транспантација плућа је најкомплекснија, и у земљама региона које имају трансплантациону медицину на јачем нивоу у односу на нас. Ми их стижемо. И у тим земљама трансплантација није рутинска ствар", каже директор Клинике за кардиохирургију КЦС др Светозар Путник.

"У том смислу је при Клиничком центру формиран конзилијум, дефинисан је начин рада, етапна процена кроз више приказа пацијента, до доношења коначне одуке и предлога министарству да се тај пацијент стави на листу кандидата. Следећи важан корак је едукација тимова, а да би се тимови послали у неки референтни европски центар, потребна је финансијска потпора", истиче директорка Клинике за грудну хирургију КЦС др Маја Ерцеговац.

Од почетка године у Србији су трансплантирана четири срца, пресађено је 14 јетри и 38 бубрега. Сагласност да помогну другима дале су 23 породице донора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи