Мед из Кине "загорчава" и мед пчелара под Олимпом

Пчелари из Јагодине су посетили имање грчког пчелара Котикаса Димитриса из Литохора, грчког села испод Олимпа. Димитрис тврди да пчелари Грчке могу да живе од меда, који је квалитетан, али да у њему све више има меда из Кине.

Димитрис се искључиво посветио производњи меда. Има 250 кошница и годишње произведе шест тона меда.

Његов мед је 60 одсто од белог бора а остало од биљке "паљури", за који каже да је веома квалитетан шумски мед.

У марту буде и меда од бадема, али њега углавном поједу пчеле, објаснио је Димитрис пчеларима из Јагодине, који су посетили његово имање под Олимпом.

"Грчка, по квадратном километру има највише пчелара у ЕУ, а само на овом подручју има 400 пчелара али само 12 живи од пчеларства", рекао је Димитрис.

Пчелар из Литохора нема стационирани пчелињак. Он сели пчеле на пашу. За пчеларење под Олимпом каже да је специфично због климе.

"Крећемо од надморске висине нула до 3.000 матра и сваких двадесет дана, како се пењемо ка врху планине, је пролеће", рекао је Димитрис.

Малопродајна цена меда је од седам до девет евра, на велико 4,5 евра, додао је он.

Грчки пчелари имају проблема са пласманом меда, а највећи проблем је са медом из Кине, који стиже разним каналима и меша се са грчким и продаје као "грчки мед", додао је Димитрис.

За разлику од Србије, која субвенционише пчеларе, "у Грчкој тога нема".

"Имамо субвенције од ЕУ десет одсто на кошнице ако сте велики пчелар и имате регистрован пчелињак", објаснио је Димитрис.

Ако селите и имета 150 кошница, "добијете и мали проценат горива за сељење и то такође од ЕУ, од Грчке ништа", додао је Димитрис.

Напоменуо је, да су пчелари подно Олимпа ове године имали доста губитака "око 50 одсто због оштре зиме, али не треба искључити ни болест 'вароу'".

Објаснио је да се определио за македонску врсту пчеле, која је успешнија у овим условима, са мањим бројем пчела остварује веће приносе, мање троши хране, отпорнија је на болести.

Димитрис је пчеларе Јагодине и Поморавља, који су овде допутовали 26. маја у организацији Скупштине града Јагодине, детаљно информисао како се и којим лековима лечи пчела, како сам спрема лекове, како разројава пчеле, које рамове и сатне основе употребљава.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи