Довољно пара за лечење деце у иностранству

Председник лекарске комисије Буџетског фонда доктор Владислав Вукомановић рекао је за РТС да је за две и по године рада тог фонда упућено више од 55 деце на лечење, а више од 130 узорака је послато на различите врсте дијагностичких процедура у иностранству.

Када наши лекари не могу да помогну, а званична медицина у свету доказано може, о трошку државе деца на лечење у иностранство одлазе преко два фонда - Републичког фонда за здравствено осигурање, и Буџетског фонда. Болесној деци помажу и хуманитарне организације. Међутим, и даље свакодневно у медијима имамо и апеле за помоћ, и такозвано СМС лечење.

На рачуну Буџетског фонда у овом тренутку је 246 милиона динара за децу којој је неопходна помоћ. Гостујући у Дневнику РТС-а, Владислав Вукомановић са Института за мајку и дете у Београду рекао је да је за две и по године рада Буџетског фонда упућено више од 55 деце на лечење, од тога 13 деце је лечено од стране иностраних експерата у Србији, а више од 130 узорака је послато на различите врсте дијагностичких процедура у иностранству. 

Доктор Вукомановић објашњава да су најчешће у питању захтеви за неурохируршким интервенцијама, дубоке мождане стимулације, ортопедске интервенције, хематоонколошка обољења и проблеми са очима код превремено рођене деце.

Буџетски фонд има своје критеријуме, пацијенти прво одлазе на комисије Републичког фонда за здравствено осигурање.

Основ процедуре испуњавања је да из референтне установе болесник буде упућен од стране најмање три лекара, да има одбијеницу од стране РФЗО и онда се подноси документација која каже која врста медицинске мере планира да се примени у иностранству и који је износ лечења болести, објаснио је доктор.

"Основ оснивања Фонда је да се заштити и унапреди интерес пацијента, да се очува интерес нашег здравственог система и да се новац који је једним делом буџетски а једним делом и хуманитарног порекла најрационалније троши", каже Вукомановић.

"Ми покушавамо да први интерес испунимо у што већој мери, једна од предложених измена процедура биће да уколико је успешност лечења у иностранству одређене болести значајно боља него у нашој земљи - да ће то бити један од основа за упућивање болесника на лечење у иностранство", рекао је Вукомановић.  

Како каже, са оснивањем Буџетског фонда број СМС лечења и апела преко медија полако опада сразмерно повећању броја болесника који се јављају Буџетском фонду.

"Треба знати да се у Србији лечи на десетине хиљада болесника, од тога хиљаде веома тешких болесника код којих се примењују комплексне медицинске и терапеутске процедуре: Неки од тих болесника су изгубили наду у излечење, неки траже више, тако да улога Буџетског фонда није да заустави неке хуманитарне акције у пуном обиму, али многи од њих се јављају Фонду који су кренули са скупљањем новца преко медија - јављају се Фонду и улазе у процедуру и то се заврши у интересу пацијента", рекао је Вукомановић.    

Говорећи о запошљавању у здравству, Вукомановић каже да је за Институт за мајку и дете одобрено 45 нових радних места.

"Тренутно је конкурс за три лекара и три медицинске сестре, у складу са тим бројем и новим кадровским планом ми ћемо до краја године отвирити још више конкурса", закључио је Вукомановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво