Танка линија између комплимента и сексуалног узнемиравања

У наше законодавство од 1. јуна биће уведена нова кривична дела против живота и тела, и полних слобода, предвиђено је изменама и допунама Кривичног законика Србије. Ту су, између осталог и прогањање и полно узнемиравање.

За недолично понашање, непристојне понуде и коментаре због којих је некоме непријатно, убудуће ће се одговарати кривично.

"Ако идете улицом, неко вам добацује, користи своје возило тако што ће да употребљава своју сирену, ви ћете бити изложени кривичном делу полног узнемиравања", каже  Ненад Стефановић из Удружења тужилаца Србије.

Разлика између комплимента и полног уземиравања свакако постоји. Где је граница преко које се не сме?

"Може се дати комплимент жени да је паметна, али физички изглед, ту се не даје комплимент ако се људи не познају. Мислим да све чешче и чешће то иде ка сексуалном узнемиравању него ка комплименту. Друго је да јој неко каже да је она слатка, а друго је да јој пише све и свашта. Зависи како се схвати, зависи ко то каже", кажу грађани.

А да ли ће се нешто протумачити као полно узнемиравање зависиће, управо, од личног доживљаја.

"Није интенција санкционисати комплименте. Када год постоји нормалан однос између суграђана, то је нешто што је дозвољено. Уколико једној од страна у тој друштвеној интеракцији то не прија, где то јасно ставља до знања, да не жели тако, ми онда можемо да говоримо о границама које су пређене и о евентуалном постојању кривичног дела", каже Радомир Илић, државни секретар у Министарству правде.

Прогањање - праћењем, вређањем на улици, такође ће бити кажњавано. До сада је било неопходно да прогонитељ прети да би га тужилашто гонило за кривично дело - угрожавање сигурности. Више неће бити тако.

"Може путем телефона да саље СМС поруке или да је позива, при томе не морају да буду увредљиве садржине или претеће, али све оно што немамо вољни моменат жртве, жртве просто не жели такву комуникацију, а све то траје у једном временском периоду", каже Јелена Томковић из Управе криминалистичке полиције.

"Оно што је битно за кривично дело прогањање јесте што је код нас устаљено да кад вам се допадне нека особа кажу упорност се исплати. Међутим, сад законодавац поставља ту границу упорности, докле је та упорност на неки фин начин, а када се прелази та граница и постаје прогањање са милионским порукама, Вотс Ап-ом, на друштвеним мрежама", каже Ненад Стефановић.

Увођење нових кривичних дела, део је системских мера државе против насиља, не само у породици, већ и друштву.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво