Јошаничка Бања поново бања

Старо бањско купатило у Јошаничкој Бањи, саграђено још 1835. године, недавно је обновљено. Ресорно министарство уложило је десет, а општина Рашка пет милиона динара па је уређен и парк, а следи обнова старог турског купатила, такозваног блатног купатила, градња отвореног базена.

То су први су кораци ка повратку Јошаничке Бање на туристичку мапу  Србије, а и новој нади мештана да ово место више неће бити само пролазна станица гостима Копаоника.

Бања је на надморској висини од 550 метара, кроз насеље протичу две реке - Јошаничка и Самоковска, околне шуме их чувају од ветрова, а лети освежавају.

И што је најважније, из пет издашних извора тече, такорећи, прокључала лековита вода, врелине 78,5 степени која благотворно делује на реуматска обољења, кожне болести, болести желуца и једњака...

Све је то још увек бесплатно кад највећи део те воде одлази низ реку Јошаницу, а може се још користити и за грејање стакленика и пластеника како је то некада било и, најзад, да оде у радијаторе.

Упркос томе нису сви гости ову бању заборавили, има их који преко лета долазе, одмарају се и користе воду за лечење.

Смештају се углавном у приватним кућама, има и два мања хотела.

Мештани су уверени да ће уз улагање државе у реализацију пројеката инфраструктуре и подизање квалитета балнеолошких услуга, као и бржу и упрошћену урбанистичку процедуру, место туристички брзо поравити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи