Прво улагање у српској средини на Косову после 1999.

Од 1999. у српским срединама на Косову и Метохији нема примера покретања привредне производње. Млади, у потрази за егзистенцијом, напуштали су своје средине. Њихов одлазак делимично би могао да буде заустављен када ускоро почне производња у Батусу, у објектима које је пре три деценије изградио београдски "Радиотон".

Две деценије објекти фабрике струјних бројила "Радиотон" у Батусу – празни, пропадају. Од косовске агенције за приватизацију право њиховог коришћења, на две године, добила је фирма из Јагодине. Њеног власника екипа РТС-а затекла је са мајсторима.

"Верујем да ће се ово завршити за неких петнаестак дана и следећих 15 дана мени треба да инсталирам опрему и почнем са обуком првих 15 радника. Дакле, очекујте да ће производња да крене за неких месец, до месец и по дана", каже Радослав Миленковић,
власник "Металке мајор" из Јагодине.

Производњом прекидача на Косову и Метохији се нико не бави. А тржишта има, јер се много гради. У новоформираној општини Грачаница, са већинским српским становништвом, то је једини производни погон и прво улагање после 1999.

"Ово ће бити прва радна места, прве инвестиције у реалном сектору, без икаквих донација, без икаквих субвенција. Човек инвестира свој новац", истиче Александар Михајловић из Општине Грачаница.

"Радиотон", како је првобитно названа ова фабрика у Батусу, подигнута је како би се зауставило исељавање Срба са централног дела Косова и Метохије пре рата. Уколико буде заживела, како то њен нови покретач планира, оствариће се исти ефекат. Зауставиће одлив младих из овог краја.

"За почетак би сигурно било запослено око 50-60 радника", напомиње Радослав Миленковић.

У сусрет предузимачу из Јагодине млади из Батуса и околних села са представницима општине, самоиницијативно, рашчишћавају круг фабрике.

"Велики број младих који живи у овом селу нема посла. Отварањем ове фабрике, нових радних места, побољшаће се економска ситуација, бољи живот за младе људе, тако да ће ово бити добар погодак", сматра Чедомир Јовановић из Батуса.

Након сукоба на Косову и Метохији, у српским срединама се није инвестирало. У Општини Грачаница очекују да, када производња крене, инвеститор из Јагодине буде пример и другима. У централном делу Косова живи око 40.000 Срба.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи