Патријарх Иринеј освештао цркву Светог Димитрија у Бајчетини

Цркву Светог Димитрија у Бајчетини, чији је ктитор одлазећи председник Србије Томислав Николић, освештао је патријарх Иринеј.

Свету архијерејску литургију у цркви служили су патријарх Иринеј и владика шумадијски Јован.

Литургији су присуствовали чланови породице Николић, на челу са председником Томислав Николићем и његовом супругом Драгицом, а међу званицама је био и лични изасланик руског патријарха Кирила, митрополит Јован.

Окупио се и велики број грађана, мештани Бајчетине, околних гружанских села, Шумадије и Србије.

Храм је грађен четири године. Није зидан само циглом и малтером, каже председник Николић – зидан је хришћанском, светосавском љубављу према Србији и сваком његовом човеку.

Осим председника, подизање храма помогли су многобројни ктитори из земље и света. Грађани су, кажу, поносни и задовољни изградњом овог храма, који, истичу, остаје за понос поколењу.

Срби су кроз векове задужбинари, а председник Томислав Николић нагласио је да су цркве и манастири очували српство када је било најтеже – ту су настале најзначајније институције духовности и државности Србије.

"Данас, снажно осећајући присуство предака, још снажније мислећи на потомке, стојимо пред Господом, пред овим храмом, овом светињом, манастиром моје душе који ћемо увек да чувамо и помажемо, да се у њему молимо нашем Господу", навео је Николић. 

Храм је грађен у византијском стилу. Оригинална решења радили су најпознатији српски уметници. Грађен је од камена, мермера, оникса. 

А, фрескама уз мозаичко-канонско наслеђе утиснут је и траг овог времена - ликови српских новомученика, стрељаних крагујевачких ђака, Милице Ракић и многих других.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи