Хитно исељавање насилника из стана без обзира на власништво

Од 1. јуна почиње примена новог закона о спречавању насиља у породици. Тај закон је усвојен у новембру, а у међувремену су ради његове ефикасније примене обуку прошли полицајци, тужиоци и судије. Координаторка Саветовалишта против насиља у породици Весна Станојевић каже да ће полиција моћи да исели насилника из стана у тренутку када се насиље дешава и пријави. Истиче и професионалну одговорност надлежних - неће моћи, као до сада, да неко пријави насиље и да се то држи у фиоци.

Весна Станојевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је најважнија мера која се уводи новим законским решењимо - исељавање насилника из стана.

"Имамо ситуацију да постоји породични закон који то предвиђа, али се врло мало примењује. Ово је потпуно друго - полиција ће бити овлашћена да то учини онда када се насиље дешава и када се пријави", рекла је Станојевић.

Објашњава да ће, када полиција дође на лице места и констатује да је дошло до насиља, имати овлашћење да одмах исели насилника без обзира на то ко је власник стана.

То да ли је стан у његовом власништву, власништву његовог оца, деде, то неће спречити да се насилник исели и да жена са децом остане у стану док се не заврши судски процес, каже Станојевић.

Као важну новину наводи и забрану приласка, према којој насилник не може да се врати када оде полиција.

Упитана да објасни зашто је важно да надлежни органи, припадници полиције, судије, тужиоци пролазе посебну обуку, Станојевић је рекла да је досадашње искуство показало да је то неопходно.

"До сада је то прилично лоше ишло, полиција је највише и реаговала када је у питању насиље а сада се укључује и тужилаштво, што је значајно. Формирају се тимови који ће морати да раде, постојаће тимови на локалном нивоу и о свакој жени која је жртва насиља разматраће се посебно и дати предлог како да јој се помогне", објашњава Станојевић.

Истиче да је важно то и што се новим законом надлежни обавезују на професионалну одговорност и хитан поступак, јер је, како каже, до сада пролазило и по неколико месеци да жртва не добије први позив за суд.

"Одговорност је лична, не можемо имати као до сада ситуацију да је насиље пријављено и да се то држи у фиоци. Онај ко то стави у фиоку сада ће бити одговаран а ја претпостављам да то неће да се држи у фиоци", каже Станојевић.

Додаје да ће од 1. јуна и казне бити оштрије и свеобухватне, те да се уводи и ново кривично дело прогањање.

Координаторка Саветовалишта против насиља у породици указује на то да је до сада у овој години убијено 13 жена и једно дете, истичући да је тек мај, а да је у целој прошлој години убијена 31 жена, као и четворо деце.

Наглашава да су по закону и грађани обавезни да пријаве насиље. Зато је, каже, важно да пријавимо ако чујемо, приметимо да се оно дешава. Пријава може бити анонимна, а на надлежнима је да утврде шта се догодило.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво