Марковић: Рехабилитација Калабића помаже да Степинац постане светац

Поводом данашње одлуке суда у Ваљеву да рехабилитује Николу Калабића, историчар Предраг Марковић рекао је да је та одлука срамота и да ће олакшати "претварање" Алојзија Степинца у свеца, али и слављење мртвих усташа у Блајбургу.

Историчар Предраг Марковић напомиње да је Горска гарда под командом Калбића оставила један од најкрвавијих трагова у грађанском рату.

"О тим злочинима је писао Борис Томанић. Познато је да је Калабић касније сарађивао са УДБ-ом под псеудонимом Слободан Ранковић. Слободан по Крцуну, а Ранковић по Александру. Успео је Калабић да изда и своје. О тој издаји је писао Бојан Димитријевић, који није партизански историчар", објаснио је Марковић.

Виши суд у Ваљеву неправоснажно је рехабилитовао некадашњег команданта Горске гарде Краљевске војске у отаџбини Николу Калабића и поништио све одлуке којима му је била конфискована имовина и одузета грађанска права.

"Овом одлуком суд је усвојио захтев породице за рехабилитацију Калабића, на основу које се сматрају ништавим све одлуке државне комисије и решења Среског суда у Мионици којима му је конфискована имовина и одузета грађанска права. На основу ове одлуке Калабић се сматра неосуђиваним", рекао је адвокат Горан Бранковић, који је заступао захтев за рехабилитацију Калабићевих наследника.

Виши тужилац у Ваљеву најавио је да ће се на ову одлуку жалити Апелационом суду у Београду.

Раније данас Лига социјалдемократа Војводине најоштрије је осудила рехабилитацију Калабића, наводећи да је он историографски доказани колаборациониста и да је био познат по репресији и терору над цивилним становништвом у окупираној Србији.

Покрет социјалиста, не коментаришући судску пресуду, поновио је свој став да се одлучно противи рехабилитацији сарадника окупатора, непријатеља сопственог народа.

"Српски народ је увек био на правој страни света, тамо где је слобода и то су признале све силе победнице, поштујући херојску борбу нашег народа против окупатора и његових сарадника", наводи се у саопштењу ПС, а председник Покрајинског одбора ПС у Војводини Бојан Торбица изјавио је да је рехабилитација Калабића пре свега шамар жртвама Калабићевих злочина, њиховим породицама, али и целом српском народу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво