Нема игрице "Плави кит" у Србији

Видео-игрица "Плави кит", чији је коначни задатак позив на самоубиство, не може да се нађе на "Гугл плеју", али тамо постоји друга игрица са истим именом и није она од које се страхује, кажу у Министарству телекомуникација.

Иако су постојале сумње да су нека деца успела да скину апликацију, полицијском истрагом није утврђено да се игра "Плави кит", чији је коначни задатак позив на самоубиство, појавила у Србији.

Из Владе поручују да на интернету може да се нађе и инсталира апликација за игрицу "Плави кит", али да она с оном која се појавила у Русији и у којој се од учесника, најчешће деце, тражи да се повређују и на крају изврше самоубиство, није у вези.

"Основна разлика је пре свега што ви ту игрицу која је опасна не можете да нађете на 'Гугл плеју', ово је игрица која је озлоглашена и налази се на дарк-вебу. Реч је о групи која се ствара, у коју се улази под одређеним условима. Ми још нисмо ниједан такав случај успели да идентификујемо у Србији", навела је државна секретарка у Министарству телекомуникација Татјана Матић.

Истиче да нема разлога за панику и додаје да је Министарство у контакту са инспекторима за високотехнолошки криминал.

"Да, постојале су индикације да су одређена деца успела да скину апликацију, али то истрагом није доказано. Биле су две пријаве, девојчица из Бечеја и дечко из Плане цртали су оловком. Девојчица има одређене психичке проблеме и цртала је хемијском оловком по руци. Апликација 'Плави кит' постоји под тим именом на 'Гугл плеју', али није игрица од које страхујемо. То су две различите игрице, само имају исто име", истакла је Матићева.

Претходно је објављено да је у Одељењу за високотехнолошки криминал у Бечеју забележен први случај који има везе са видео-игрицом "Плави кит".

МУП је саопштио да полиција ради на расветљавању свих чињеница и околности тог случаја а о свему је обавештено и тужилаштво.  

Како је наведено, полицији у Бечеју јуче је пријављено да је на руци дванаестогодишње девојчице уочен цртеж кита, а одмах по пријави полицијски службеници обавили су разговор са девојчицом.

У првобитној изјави она је рекла да је на мајчином телефону инсталирала апликацију са игром "Плави кит", да би потом, у другој изјави, све то негирала.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво