У току Трећи глобални форум удружења тужилаца

Само самосталан јавни тужилац може да буде одговоран за свој рад, поручио је председник Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Горан Илић отварајући Трећи глобални форум удружења тужилаца.

"И међународни документи, пре свега Уједињених нација о улози јавних тужилаца говоре да су одговорност и самосталност две стране истог феномена", рекао је Илић, истичући потребу афирмације те две вредности.

На скупу у Палати "Србија" на тему "Одговорност и етички стандарди у тужилаштву", Илић је оценио да правни оквир у Србији не омогућава самосталност тужилаца, већ напротив, да омогућава утицај на јавно тужилаштво.

По нашем Уставу, како је навео, старешину тужилаштва бира Народна скупштина на предлог Владе.

Јавни тужиоци за свој рад одговарају надређеном тужиоцу односно републичком јавном тужиоцу и Народној скупштини, рекао је Илић одговарајући на новинарско питање.

"Уместо да се успостави неки вид професионалне одговорности, јавни тужиоци имају политичку одговорност за свој рад, што у сваком смислу измиче логици", навео је Илић.

Напоменуо је да у уређеном правном систему тужиоци за свој рад одговорају пред законом и морају да се старају да моћ коју им је подарио закон мора да буде искоришћена у јавном интересу.

"Сваки други начин успостављања одговорности јавних тужилаца јесте против интереса правде и правне државе", закључио је Илић, који је и члан Државног већа тужилаца.

Указао је да је идеја Форума да се изради радни документ који ће Европском консултативном већу европских тужилаца послужити као основа за израду препорука о улози јавних тужилаца и тужилачцких удружења у успосталвјању одговорности и етичких стандарда.

"Важно да тужиоци буду независни"

Председник Међународног удружења тужилаца Герхард Јарош рекао је да је Форум ове године окупио професионалце са више континената да заједно дискутују проблеме одговорности тужилаца и екичке стандарде у поступању.

"Веома је важно да тужиоци буду независни у свом раду. Пре две хиљаде година није било тако краљеви су мислили да могу да оптужују и одлучују како хоће. Сада политика мора да поштује тужилаштво и да му омогући известан степен самосталности", рекао је Јарош.

"Утицаји на појединачне случајеве је нешто чега морам да се ослободимо", поруцицо је Јарош.

Помоћник министра Чедомир Бацковић позвао је тузизоце да током заседања обрате пажњу на стандард предвиљивости у поступању, јер како је навео предвидљивост за грађане представља перцепцију владавине права.

"Што више предвидљивости, то бољи стандарди", навео је Бацковић указујући да је предвидљивост мера у којој грађанин може да предвидиви последице свог чињења или нечињења.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио сматра да кривично право има кључну улогу у владавини права у друштву и да је тужилаштво то које треба осумњиченима да осигура поштовање права од почетка кривичног поступка и фер и неполитичку одлуку.

Ефикасна сарадња између српских удружења судија и тужилаца, међународних партнера и осталих интересних група је од пресудног значаја за независност правосуђа, рекао је Орицио.

Конференција, коју је организовало Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије у партнерству са Мисијом ОЕБС-а у Србији и Светском банком, окупила је око 100 представника тужилачких удружења из Аустрије, Бразила, Канаде, Данске, Мађарске, Ирске, Италије, Холандије, Португала и Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво