Како решити проблем избегавања еколошке таксе за аутомобиле

За пет година, готово пола милиона аутомобила увезено је у Србију већином на физичка лица, без плаћања еколошке таксе, а та навика наставља се и у овој години. Увозници аутомобила иницирали су да се приликом увоза наплаћује еколошка такса и на половна возила, у зависности од емисије издувних гасова. Тако би поједини половњаци, који сада коштају до 2.000 евра, били скупљи од 500 до 700 евра.

Еколошку таксу плаћају само регистровани увозници аутомобила и нових и половних. Само за четири године увозници нових возила у буџет су уплатили скоро 12 милиона евра еколошке таксе. Увозници половних аутомобила уплатили су далеко мање јер већина њих, скоро 400.000 увезено је на физичка лица која не плаћају таксе. 

Држава је изгубила осам милиона евра, кажу увозници, а неконтролисан увоз половних возила старијих од 15 година почео је да расте. Скоро сви у окружењу увели су метод обрачуна еколошке таксе прилком увоза и регистрације. 

"По предлогу удружења увозника возила и делова да се такса плаћа по неком граму издувних гасова више, и да то кошта три евра по граму, у сваком случају та такса ми би могла да износи од 500 до 1.000 па чак 1500 евра можда и више ако би се увозила та нееколошка возила", каже Душан Цинцар из "Ауточачка".

Увозници мисле да би ово био правичан начин да се наплати еколоска такса која сада по тони увезеног возила кошта 100 евра. Тај новац требало би да се користи за рецикалажне центре који треба да еколошки униште велики број возила која ће остати ван употребе наредних година.

"Да би емитери ниске емисије гасова имали нижи износ еколошке таксе идући ка већим емитерима, емисију издувних гасова, пре свега угљен-диоксида би плаћали већу таксу", каже Бобан Николић, секретар асоцијације Увозника аутомобила и делова Србије.

Увозници траже да се уведе и ново правило приликом увоза половних возила која одавно вазе свуда на западу.

Физичко лице током године без плацања пореза може да увезе највише три половна возила на име током једне године. Ако увезу преко три аутомобила у ЕУ морају да региструју фирму која плаћа порез на зараду и гарантује за квалитет половних возила која продаје.

Код нас поједина лица током године, наиме, увезу и по 500 аутомобила без било каквог плаћања дажбина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво