Срушен нелегални објекат Исламске заједнице у Земун пољу

Нелегално изграђен верски објекат Исламске заједнице у Земун пољу, чије је рушење било спречено јуче, срушен је багером између три и четири сата после поноћи, а како кажу очевици, рушење је обезбеђивао велики број полицајаца.

Срушени су спрат и поткровље на објекту чија је градња почела 2014. године без дозволе и у међувремену више пута заустављана.

Мештани насеља Земун поља рекли су да је пре и током рушења била угашена струја и, како тврде, нису им радили мобилни телефони.

Имам Емин Зејнулаху је рекао за Танјуг да је договор био да се сруши кров и седам редова цигала, јер је за остали део зграде покренут поступак легализације. Међутим, како каже, тај договор није поштован.

"Ми нећемо мењати нашу природу, остаћемо исти, нелегално су срушили, сада ћемо тражити легално да градимо, на образ ове државе и земље", рекао је Зејнулаху.

Додао је да Устав гарантује верске слободе и припадницима Исламске заједнице, те да ће се молити да се све заврши на добробит муслимана и државе Србије, јер је, како каже, то њихова држава.

"Мени је жао свакога ко је учествовао у овоме, макар и потписом, јер се божја кућа не руши", изјавио је Зејнулаху.

"Ово је наша држава, другу немамо, а она је показала да нема слуха за нас, видећемо шта ће бити даље, а данас ћемо у 13.00 клањати на улици јер је у току Рамазан и тада нам је џума", рекао је Зејнулаху.

Бошњачко национално веће најоштрије је осудило рушење објекта у Земун пољу уз, како се наводи, демонстрацију силе и примену двоструких стандарда.

У саопштењу тог већа се наводи да је рушењем верског објекта, дан уочи месеца поста Рамазана, "онемогућено остваривање основног људског права" припадницима ислама што, како сматрају, представља јасан израз верског шовинизма. 

Општина Земун саопштила је да је у јутарњим часовима срушен бесправно започети објекат Исламске заједнице у насељу Земун поље.

Општина истиче да је Исламска заједница, као инвеститор, без дозволе градила објекат у Курирској улици 41 оглушујући се о одлуке грађевинске инспекције и кривичне пријаве.

"Радови су настављани и након што је грађевинска инспекција Градске општине Земун више пута затварала градилиште и поднела више кривичних пријава", наводи се у саопштењу.

Након што је грађевинска инспекција на основу Закона о планирању и изградњи и Закона о општем управном поступку донела Решење о уклањању нелегалног објекта и Закључак о дозволи извршења наведеног Решења и исте доставила инвеститору, који је наставио са извођењем бесправних радова, извршено је рушење бесправно започетог објекта, додаје Општина.

Муфтија београдски Исламске заједнице Србије Мустафа Јусуфспахић изјавио је да очекује да их поводом рушења објекта у Земун пољу прими премијер и изабрани председник Александар Вучић.

Муфтија каже да од премијера Вучића очекује објашњење у вези са рушењем тог објекта, што је он доживео, како је објаснио, као да се према муслиманима у Србији примењује некакав "ратни план". 

Мешихат Исламске заједнице у Србији осудио је рушење верског објекта у Земун пољу, али је позвао муслимане, посебно са тог подручја, да остану достојанствени и да их тај чин не наведе на мржњу и насиље. 

Народни посланик Муамер Зукорлић осудио је то што је џамија у Земун пољу срушена, уз присуство јаких полицијских снага, у последњој предрамазанској ноћи. 

У изјави достављеној медијима, Зукорлић је позвао представнике власти да, како је навео, хитно и коначно приступе решавању нагомиланих проблема везаних за Исламску заједницу како се стање не би отело контроли. 

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво