Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић рекла је за РТС да се сваке године на почетку дефинише приоритетна област за коју ће се средства користити. Ми смо заједно са националним саветима одлучили да ће у овој години приоритетна област за финансирање бити област информисања и Министарство ће ускоро расписати јавни позив, рекла је Пауновићева.

После 15 година, активиран је буџетски Фонд за националне мањине. Средства су део буџета Министарства државне управе и локалне самоуправе, а Савети ће моћи да их добију за посебне пројекте.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Сузана Пауновић рекла је да је после 15 година од ступања на снагу закона о правима и слободама националних мањина успостављен буџетски фонд.

Прошле године је донета уредба Владе којом је дефинисано да ће фонд бити успостављен и дефинисани су критеријуми за расподелу средстава, а у овој години је милион и 800.000 динара, рекла је Пауновићева.

"Верујемо да ће у следећим годинама бити већи износ, а сама уредба дефинише да средстава из Фонда могу да користе удружења, установе, привредни субјекти и друге организације које оснивају национални савети националних мањина, такође и невладине организације уз услов да су уписане у одговарајући регистар", каже Пауновићева.

То су пројекти у области културе, информисања, службене употребе језика и писма као и образовања националних мањина, рекла је директорка Канцеларије за људска и мањинска права.

Према њеним речима, те теме су значајне за буџетски фонд. Сваке године на почетку се дефинише приоритетна област за коју ће се средства користити, а о томе свој предлог даје Владин савет за националне мањине.

"Ми смо заједно са националним саветима одлучили да ће у овој години приоритетна област бити област информисања. Министарство ће ускоро расписати јавни позив", рекла је Пауновићева.

Ускоро ће бити дефинисани услови за конкурс и од септембра можемо имати пројекте у релаизацији, каже Пауновићева.

Читаву другу половину године имаћемо додатна средства на располагању и за спровођење активности који буду аплицирали али и за спровођење онога што је дефинисано у акционом плану за остваривање прана националних мањина, истакла је директорка Канцеларије.  

Как каже, у 2017. години за рад албанског националног савета је одређено 13 милиона 226 динара по закону и по Уредби Владе.

Један од критеријума за одређивање висине суме је резултат последњег пописа, каже Пауновићева.

"Легитимно право сваког грађанина Србије па и председника албанског савета Муслиуа је да поднесе тужбу али ће поседњу реч о томе дати надлежни суд", рекла је Пауновићева.

Према њеним речима, резултати последњег пописа кажу да из 2011. године на територији Србије живи 5.809 припадника албанске националне мањине.

У тужби албанског националног савета се наводи да је бојкот пописа био политичка одлука. "Неко ко доноси такву одлуку свестан је последица које та одлука са собом носи и овде не говоримо само о трансферу новца ка албанском националном савету, већ и о неким другим трнсферима новца из буџета чији обим и висина зависи од резултата пописа, односно од броја становника који живе на одређеној територији", рекла је Пауновићева.

Како каже, Влада се кроз конструктиван приступ трудила да превазиђе ову ситуацију и да грађани Сребије који живе на југу Србије не осте последице једне неодговорне политичке одлуке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво