"Потребно младе учинити отпорним на пропаганду екстремизма"

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић је изјавио да спречавање насилног екстремизма треба да буде уврштено у наставне планове и програме система општег образовања као и у ваннаставне активности како би се млади оснажили да постану отпорнији на пропаганду насилног екстремизма.

На отварању радионице на тему "Улога образовања и цивилног друштва у спречавању насилног екстремизма", у организацији Савета за регионалну сарадњу у Загребу, Горан Свилановић је навео да је у том процесу потребно укључити наставнике, докторе и социјалне раднике.

"Потребно је укључивање наставног кадра, доктора и социјалних радника и за њих треба организовати обуке како би успешно обављали своју улогу", рекао је Свилановић.

Навео је да су млади пуни енергије и потенцијала, да су им сви путеви још увек отворени те да брзо усвајају, али и брзо одбацују идеологије и начине живота, а то често раде са дубоким уверењем и великом ревношћу.

"Зато су млади људи примарни циљ пропаганде насилних екстремиста. Како би их учинили отпорнијим на пропаганду насилног екстремизма морамо их више ангажовати кроз израду боље координираних програма у склопу којих ће се млади који су подложни овој пропаганди саслушати и оснажити и тако се изборити са фрустрацијама које их и чине подложним", истакао је генерални секретар Савета за регионалну сарадњу.

Представник Министарства образовања и науке Хрватске Дарко Тот поздравио је иницијативу Савета за регионалну сарадњу којом се доприноси унапређењу сарадње на решавању радикализације младих у нашем региону и истакао улогу цивилног друштва као партнера у образовању.

На радионици је омогућен дијалог стручњака о садашњим и будућим потребама, постојећим и планираним програмима и активностима, добрим праксама и главним изазовима у спречавању насилног екстремизма међу младима на Западном Балкану како у школском контексту тако и ван њега, наводи се у саопштењу Савета за регионалну сарадњу.

На састанку се разговарало и о томе како интегрисати образовање за толеранцију у средњошколске наставне планове и програме и ваннаставне активности.

Активности цивилног друштва које се баве омладином су виђене као важан елемент у спречавању насилног екстремизма, укључујући и улогу школских ваннаставних културних и спортских активности као и примере добре сарадње између школа и локалних и верских заједница те приватног сектора.

На састанку су се окупили представници министарства образовања, наставници, истраживачи, људи из праксе, представници цивилног друштва и верских заједница са Западног Балкана.

У склопу Платформе за сарадњу Југоисточне Европе у борби против радикализације и насилног екстремизма који воде тероризму и регрутовању страних терористичких бораца, Савет за регионалну сарадњу је успоставио у потпуности функционалан механизам координације у регионалном власништву у овој области, односно Групу националних контакт тачака из Југоисточне Европе за спрјечавање и сузбијање насилног екстремизма и регрутовања страних терористичких бораца.

Група се састаје два пута годишње и служи као форум за размену информација и гледишта. Платформа је такођер битна у контексту ЕУ с обзиром на њену повезаност са Иницијативом ЕУ за борбу против тероризма на Западном Балкану и деловање са релевантним међународним и регионалним актерима.

Савета за регионалну сарадњу је успешно укључио и агенције за спровођење закона, академску заједницу и цивилно друштво а пуштена је у рад и специјализована Интернет страница поменуте Платформе Савета за регионалну сарадњу за спрјечавање и сузбијање насилног екстремизма www.rcc.int/p-cve.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара