Спречено рушење објекта Исламске заједнице у Земун пољу

У Земун пољу је спречено рушење објекта Исламске заједнице након протеста становника тог насеља, који наводе да су изградњу објекта финансирали сами и да неће одустати од борбе.

Хоџа Емин Зејнулаху је тим поводом потврдио да је реч о нелегално грађеном објекту, али каже да је то питање слободе вере.

Зејнулаху је рекао да је дошло до неразумевања између општинске власти и Исламске заједнице, али да мисли да ће се постићи договор.

"Последња информација која је дошла до нас је да се полиција повлачи и да ћемо муфтија и ја бити позвани од стране надлежних на разговор у току следеће недеље да нађемо неко заједничко решење за овај објекат, за ове грађане, што ме веома радује", истиче Зејнулаху.

Према његовим речима, реч је о објекту верско-просветног карактера који није комерцијалан.

"Већ годинама желим да овај народ социјализујем, да буду равноправни грађани ове земље и да не живе једни поред других, већ једни са другима", рекао је Зејнулаху.

Изградња објекта је почела пре четири године.

"Оно што је сада спорно, што су хтели данас да руше је простор за жене. Физички се ми муслимани одвајамо када обављамо молитве, мушкарци од жена, и они су то хтели да руше. Ми смо предали за озакоњење, предали смо за легализацију. Ми смо у процесу легализације, као и цело ово насеље", објашњава Зејнулаху.

Имам београдске Бајракли џамије Мустафа Јусуфспахић истиче да не знају ко је хтео да руши џамију.

"Ко су надлежни још увек је за нас енигма, не знамо ни ко је то хтео да нас руши. Рекли су да ће нас обавестити, то нам је само рекла госпођа из земунске инспекцијске службе", каже Јусуфспахић.

Реис-ул-улема Сеад Насуфовић нада се да ће се договор постићи.

"За један дан нам почиње наш свети месец рамазан. Надам се да ће и након седам дана за када је заказано ново сусретање и нови договор поводом изградње ове џамије, да ће доћи до још лепшег и трајнијег споразума", наглашава Насуфовић.

Бацач кугле Асмир Колашинац дошао је да пружи подршку муслиманској заједници.

"Желео сам да својим присуством изазим протест и негодовање за оно што су јутрос покушали да ураде. Хвала богу, разум је преовладао и успели смо некако да сачувамо ову нашу богомољу", поручује Колашинац.

РТС је у Градском секретаријату за инспекцијске послове сазнао да је решење за рушење издала Општина Земун, као и да ће се судбина објекта, како је најављено, решавати договорима од следеће недеље.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара