Дан словенске писмености обележен у Матици српској

Дан словенске писмености и дан Светих Ћирила и Методија обележен је у Матици српској, а свечаности која је тим поводом уприличена, присуствовали су министар културе и информисања Владан Вукосављевић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић рекао је да је то министарство заједно са министарством за рад, борачка и социјална питања покренуло иницијативу да Дан словенске писмености буде државни празник.

"Иницијативом је предвиђено да Дан словенске писмености буде државни празник, радни дан, али државни празник и да се на тај начин Србија прикључи великој породици словенских народа који из јасних и убедљивих разлога се сећају великих дела браће Ћирила и Методија", рекао је Вукосављевић.

По његовим речима свечаност у Матици српској, као и догађаји који су тим поводом данас упричени у Тршићу, Лозници, Београду и другим градовима широм Србије, показују колико се наше друштво враћа старим стазама.

"Тим догађајима показујемо да се друштво враћа на старе путеве и да почиње да цени и поштује своју традицију, традицију писмености, језика, писма, културе и говора", казао је Вукосављевић.

Он је подсетио да је министартво културе данас, у оквиру те акције, имало промоцију пројекта "Негујмо српски језик" у Тршићу, родном месту Вука Стефановића Караџића.

"Ми тим акцијама, поред низа других активности које реализујемо заједно са другим државним органима, покушавамо, и рекао бих да успевамо у томе, да питања језика, писма и укупне културе говора држимо као једну од битних тема овог друштва", рекао је Вукосављевић и додао да је задатак државе и свих установа културе да се са великом бригом односе према ћириличном писму и према српском језику.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да Дан словенске писмености треба да буде дан који ће се у Србији празновати.

"Ми смо Словени, народ слова, ми смо народ језика, ми смо нашег писма и ми смо народ који се недовољно упорно бори и залаже за очување свог језика и свог писма", рекао је Вулин.

Он је напоменуо да је наше писмо наш идентитет и да је то прилика да га потврдимо и пренесемо млађим генерацијама.

"Важно је да у времену глобалног разумевања, врло често и глобалног неразумевања, пренесемо поруку да пишемо, као један од ретких народа, са два писма, али да је ћирилично писмо баш то које одређује наш културни и историјскиидентитет", казао је Вулин.

По његовим речима ово је прилика да покажемо да се враћамо себи, да се враћамо својим коренима и да то враћање, какоје истакао, није никаква регресија, већ напротив, наш залог за будућност.

"Ми желимо да будемо део велике европске породице народа, али како бисмо то могли да будемо ако не будемо могли да им пренесемо свој језик, своје писмо, своју историју, свој идентитет", казао је Вулин и додао да је ово прилика да сви заједно, министарство културе, министарство рада са Владом Србије подржи иницијативу за увођењем Дана словенске писмености као дана када ће деца у школама учити на којим вредностима је засновано постојање њиховог народа и зашто треба да буду поносни на оне који су живели пре њих.

Председник Матице српске Драган Станић рекао је да Матица српска од 2012. године редовно обележава Дан словенске писмености и дан Светих Ћирила и Методија.

"Одлучили смо да обележавамо тај тренутак када су сви Словени ступили у својеврсну културну револуцију. Тиме што су Ћирило и Методије стандардизовали језик словена, дали им прву азбуку, почели да развијају књижевност на словенском језику, црквенословенски је тада постао четврти богослужбени језик у хришћанству", рекао је Станић и додао да је то велики догађај који је представљао темељ за будући развој српске културе.

У оквиру свечаности у Матици српској предавање на тему "Свакодневна писменост у краљевству српске земље и поморске" одржао је Ђорђе Бубало, а у уметничком делу програма учествовали су Исидора Поповић и хор Гимназије "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво