"Покрени се за науку" – додељене стипендије младим научницима

Од научника се обично очекује чудо - да са што мање пара постигну што више. На једном конкурсу они могу да добију новац да започну или заврше своје пројекте. У оквиру националног пројекта "Покрени се за науку" другу годину за редом додељено је осам стипендија и грантова у вредности од по 600 хиљада динара младим научницима у областима обновљивих извора енергије, очувања животне средине и социо-економске одрживости.

Млади научници истражују соларне ћелије, обновљиве изворе енергије, како да се смањи употреба пестицида у пољопривреди. Најмлађа добитница стипендије има тек 30 година.

"Ми смо једна мала држава на светској сцени науке, када добијете једно овакво признање у оквиру свог малог места као што је Србија значи да то што сте до сада радили је било квалитетно и даје вам подстрек да се још више трудите", каже истраживач сарадник у Иновационом центру Технолошко-металуршког факултета Анђелика Бјелајац.

"Прошлогодишња стипендија ми је много помогла да се мој експеримент развије и да и даље траје, јер сам од тог новца успела да опремим један мали део лабораторије", каже Ана Ђорђевић са Института за биолошка истраживања.

Сличну прилику кроз грантове ове године имају и Хемијски факултет, Институт за онкологију, али и студенти Политичких наука и Филозофије. Они су се запитали да ли је група паметнија од свог најпаметнијег члана, али и како да помогну природним феноменима да опстану у условима климатских промена.

"Заправо нама ће овај грант помоћи да се пројекат успостави, он још није почео, а према нашим сазнањима то још нико не ради. Ми имамо идеју да пратимо ерозију на подручју Ђавоље вароши и да видимо у којој су вези са климатским условима", каже Драгана Ђурић, доцент на Рударско-геолошком факултету.

Да се нешто први пут покрене научницима треба помоћ привредника. Конкурс "Покрени се за науку" други пут помаже компанија "Филип Морис".

"Помажемо и екстерне програме баш како бисмо помогли младим научницима да остану у својој земљи, да се ту баве науком, да ту развијају своје научне каријере како би помогли развој друштва", каже Јелена Прерадовић Стевановић из компаније "Филип Морис".

Петочлана комисија универзитетских професора имала је много посла. Ове године за стипендије од 600 хиљада динара такмичило се 87 научника и тимова. Њих осморо добило је финансијску подршку да своје пројекте приведе крају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи