За подстицање рађања општинама у Србији 130 милиона динара

После демографски црне 2016. године, први подаци из ове, бар када је реч о наталитету у 19 градова, охрабрују. Поред одређених пронаталних мера које већ предузимају локалне самоуправе, у наредном периоду уследиће и подршка државе. Расписан је јавни позив за учешће у пилот-пројекту за развој популационе политике. За подршку изабраним општинама обезбеђено је 130 милиона динара.

Плач беба у Србији чује се чешће него прошле године. Наиме, за прва два месеца рођена је 1.101 беба више него лане. Само нека од новорођенчади дошла су на свет и захваљујући подстицајним мерама.

"Наша локална самоуправа финансира процес вантелесне оплодње без обзира на број претходно и оно што је ново финансира два покушаја вантелесне оплодње", каже шеф Службе дечје заштите из Пирота Надица Адамовић.

Највећи пораст бележе Београд и Ниш, али и Нови Пазар, Нови Сад, Панчево, Суботица. Мање је беба у Вршцу, Јагодини, Смедереву, Ужицу, Кикинди, Шапцу, и посебно Краљеву.

Зоран Петровић, гинеколог панчевачке болнице, каже да све то зависи од много ствари, жеље за рађањем али и економске ситуације.

Једна мајка каже да се породила пре неколико дана царским резом, друго дете још не планира, док друга мајка сматра да мајкама треба омогућити да раде и пре и после порођаја, ало нико не жели да их запосли.

Све те жеље локалне самоуправе треба да попишу, разраде и предложе министарству ако желе да добију подстицајна средства. Право на део предвиђеног новца имаће они који су популациону политику препознали као једну од кључних тема. Јавни позив отворен је до 29. маја. Пошто сваки део Србије има одређене специфичности, идеја је да из сваког региона буде изабрана најмање једна општина.

"Смисао онога што ми треба да урадимо јесте и да решимо нормативу, да донесемо одређене законске и подзаконска акта која ће стимулисати популациону политику, а без пилот-пројекта мислим да би то био бачен новац. Хоћемо да видимо специфичности у региону, онда да локална самоуправа прави приоритете, а да им држава помаже, није само новац тај који треба да стимулише све то", каже министарка без портфеља задужена за популациону политику и демографију Славица Ђукић Дејановић.

Од 26 градова у Републици, у чак 19 је рођено више беба него прошле године. Недовољно за закључке, али довољно да охрабри. Поготову после 2016, која ће остати запамћена као демографски црна година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи