Вулин: Надам се повећању пензија можда и до краја године

Пензионери могу да буду мирни и сигурни да ће њихове пензије стизати на време и да ће у скором року бити и увећане, најавио је министар за рад Александар Вулин.

Александар Вулин је рекао да се нада да ће до повећања доћи у најскоријем року, пре краја године, а најдаље у идућој буџетској години.

"Надам се да ћемо то моћи да урадимо и у овој буџетској години", рекао је Вулин након отварања Сајма за треће доба 55+, наводећи да 1.722.665 пензионера могу да буду мирни и сигурни, са пуним поуздањем у своју државу.

Истакао је да су захваљујући већој запослености, бољој и успешнијој наплати доприноса, бољем раду Инспекције рада, пореске инспекције, закључно са 22. мајем у ПИО фонд кроз доприносе уплаћено 4,8 милијарди динара више него што је планирано.

"То је повећање за 3,37 одсто у односу на план, а више од осам процената у односу на исти период прошле године", навео је министар. 

Према његовим речима, захваљујући томе ове године до 22. маја из државне касе, из буџета, смо повукли 8,7 милијарди динара мање него што је било планирано.

Како је прецизирао, 8,7 милијарди динара није отишло за дотацију за пензије јер је све то наплаћено из доприноса.

"Захваљујући таквој политици можемо да радимо и на повећању пензионерског стандарда. Ове године ће 12.500 пензионера о трошку ПИО фонда отићи у бању, што је више од 1.000 пензионера него прошле године", рекао је Вулин.

Наводећи да је веома поносан што сада врше дотацију пензија у износу од 35 одсто, подсетио је да су 2012. године имали дотацију од 48 одсто, а да је циљ да ове године дотација пензија буде на 33 одсто. 

Истакао је да ће сваке године учинити све да дође до побољшања пензионерског стандарда.

"Ово је генерација којој сви треба да будемо захвални, која је на себи изнела терет најтежих мера и без које Србија не би била овако успешна и на тако добром путу", истакао је министар.

Министар се захвалио пензионерима на свему што су урадили за будуће генерације.

"Ваша генерација је оставила оно на чему почива садашња Србија, хвала вам на том труду и раду, на борбености и одрицању, на саможртвовању, хвала што сте још једном одбили да поједете будућност ваше деце", оценио је Вулин.

"Нећемо одустати од одговорне социјалне политике"

Градоначелник Београда Синиша Мали захвалили су се старијима на свему што су урадили за Београд и Србију и додао да је сајам јединствена манифестација у региону коју посети више од 25.000 пензионера.

"Већ четири године заједно организујемо сајам. То је сјајна прилика да се окупимо бар једанпут годишње, да се дружимо, забавимо, али и да се упознате са социјалном политиком коју води Град Београд и Влада Србије", рекао је Мали.

Према његовим речима, сајам је прилика да посетиоци виде и како раде клубови за најстарије суграђане, какве излете и активности се организују за њих, али и да поразговарају са фармацеутима, лекарима.

"Град Београд је у протекле три године створио и организовао одговорну социјалну политику, политику која је усмерена према крајњим корисницима. Само за две године смо отворили пет клубова за наше најстарије суграђане и сада их имамо укупно 25 у нашем граду", рекао је Мали.

Како је навео, више од 650 геренто домаћица брине о више од 2.600 најстаријих суграђана који не могу сами о себи да воде рачуна.

Наводећи да је заједно са њима био на великом броју излета, оценио је да је то све прави пример одговорне социјалне политике од које се неће одустати.

"То је наш начин да вам кажемо једно велико хвала за све оно што сте радили за наш град и земљу", истакао је градоначелник Београда.

Навео је и да већ три године води град и да за те три године није видео више осмеха, више позитивне енергије, више знања и умећа него по клубовима за најстарије суграђане и пензионере.

"Желим вам да тај осмех и ту енергију задржите и да ваше најбоље године проведете што квалитетније, а Влада и Град Београд ће вам у томе помоћи", поручио је Мали.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи