НУНС поднео кривичну пријаву против РЕМ-а

Независно удружење новинара Србије (НУНС) поднело је данас кривичну пријаву против чланова Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), "због постојања основане сумње да су, као чланови Савета РЕМ, у својству службеног лица, извршили кривично дело несавестан рад у служби из члана 361. став 2. Кривичног законика Републике Србије".

На основу чл. 280 - 284. Законика о кривичном поступку Републике Србије, Првом основном јавном тужилаштву у Београду НУНС је поднео кривичну пријаву против заменика председника Савета РЕМ-а Горана Петровића и чланова Савета РЕМ-а Милоша Рајковића, Слободана Вељковића, Божидара Николића, Оливере Зекић, Александре Јанковић, Горана Пековића, Ђорђа Возаревића и Радоја Кујовића.

У кривичној пријави НУНС-а наводи се да "постоји основана сумња да су наведена лица, као чланови Савета РЕМ-а извршили кривично дело Несавестан рад у служби из члана 361. став 2. Кривичног законика Републике Србије, јер су пропуштањем дужности надзора над радом пружалаца медијских услуга (у даљем тексту: ПМУ), одређених Законом о електронским медијима (у даљем тексту: ЗЕМ), у току предизборне кампање за изборе за Председника Републике Србије 02. 04. 2017. године, у урачунљивом стању, очигледно несавесно поступали у вршењу службе, иако су били свесни да услед тога може наступити тешка повреда основних људских права загарантованих Уставом Републике Србије, Законом о електронским медијима Републике Србије, Законом о избору председника Републике односно Законом о избору народних посланика, као и одредбама Правилника о обавезама пружалаца медијских услуга током предизборне кампање и Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга".

У пријави се, такође, наводи да су чланови Савета РЕМ-а "били дужни и могли бити свесни могућности наступања тешке повреде основних људских права, а повреда је несумњиво наступила, чиме су тешко повређена права свих грађана Републике Србије, кандидата који су учествовали у избору за Председника Републике Србије, а нарочито тешко повређено право и интерес јавности да буде благовремено, истинито и потпуно информисана о свим питањима од јавног значаја, јер све информације које утичу на избор Председника Републике Србије представљају питања од јавног значаја".

Према саопштењу, НУНС указује да "у току предизборне кампање за изборе за Председника Републике Србије 02. 04. 2017. године Савет РЕМ-а није покренуо ни један поступак против ПМУ (пружалаца медијских услуга) по службеној дужности".

Увидевши да Савет РЕМ-а грубо занемарује своје дужности и несавесно поступа у вршењу своје службе, подсећа НУНС, грађани и активни учесници изборног процеса од 16. марта до 5. априла 2017. том регулаторном телу поднели 35 пријава, од којих се "највећи број односио на ситуацију да су ПМУ давали предност кандидату Александру Вучићу, а да су други кандидати били дискриминисани или, чак, омаловажавани".

У пријави се наводи да је Савет РЕМ-а "одржао само неколико ‘телефонских седница', али не да би хитно одлучио о пријавама грађана због несавесног рада ПМУ, већ да би, крајње лицемерно, одлучивао о могућности или немогућности емитовања спотова одређених кандидата, на захтев самих ПМУ".

У саопштењу НУНС констатује да је "несавесно поступање у вршењу службе више него очигледно", јер "Савет РЕМ-а није разматрао ни једну пријаву и није донео нити једну одлуку, па самим тим није изрекао нити једну меру, за време трајања предизборне кампање тј. пре одржавања избора за Председника Републике Србије, а ни непосредно после одржавања избора".

Показујући "да уопште не воде рачуна о интересу јавности да буде благовремено, истинито и потпуно информисана о свим питањима од јавног значаја", чланови регулаторног тела су "сами себе оквалификовали као недостојне дужности члана Савета РЕМ-а", оцењује се у кривичној пријави НУНС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи