Демографски подаци од почетка године охрабрујући

После демографски црне 2016. године, први подаци из 2017, бар када је реч о наталитету у 19 градова охрабрују. Министарка без портфеља задужена за демографску и популациону политику Славица Ђукић Дејановић за РТС каже да је период од шест месеци минимум за анализирање, што значи да иако су подаци прва два месеца охрабрујући, треба сачекати још четири.

Гостујући у Дневнику РТС-а Славица Ђукић Дејановић je истакла да подаци за прва два месеца ове године показују да је рођено 1.100 беба, што је више него прошле године у том периоду.

"Није било великих историјских, друштвених и тектонских промена, променило се размишљање људи који су потенцијални родитељи, а и РТС је помогао да до тога дође тако што је износио податке. То је утицало делимично на људе, ми не можемо анализирати само два месеца од целе године, али не можемо негирати да мере, посебно у неким јединицама локалне самоуправе где је менаџмент заиста предузимао мере, нису стимулативно деловале на људе", објаснила је министарка.

Јавни позив за пилот-пројекте за јачање популационе политике расписан је 12. маја и траје до 25. маја ове године.

Право да учествују имају све општине које испуне два услова – да већ у свом буџету имају предвиђена средства за мере подршке породици или подстицање рађања и да имају тело задужено за питања демографије.

"Разговарали смо са председницима општина, објаснили да они који могу прате демографско-популационе параметре и да ће општине које се баве промоцијом и које су инвестирале у ово питање имати предност. Добиће средства и помагаћемо им да размишљају о већем броју својих чланова", истакла је Ђукић Дејановићева.

Додаје да ће помоћу ових пројеката будући родитељи имати више знања, лакше ће ускладити радно време и имаће боље услове за одгој деце.

"Има мера које треба да се разраде и анализираћемо их првом приликом. Направићемо пројекте тако да буду на вишем нивоу. Има 50 општина, тј. представника који су се јавили да би се информисали. Уочили смо кроз обилазак општина, да Војводина, Београд, Централна Србија и југ земље имају специфичности и свака од ових регија биће у програму. Знамо колико имамо новца, ако буде четири општине, једна највише добија 32 милиона динара", истакла је министарка.

Каже да је потребно прво анализирати и видети специфичности сваке регије да би се онда правили приоритети. Тако ће се, истакла је министарка, знати у шта вреди улагати новац.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи