Свратиште за децу, припреме и за малу матуру

Иако последњих недеља муче муку како да опстану јер су им средства пресушила, а на градски буџет не могу да се преселе, у Свратишту не одустају од старих навика, да децу која у својој средини немају подршку, изведу на прави пут. Храбре их да наставе школовање, помажу у решавању домаћих задатака, али и припрему за пријемни испит.

Када школско звоно одсвира крај наставе, Љиљана не посустаје. Последњих шест месеци, сваког дана у Свратишту спрема задатке за малу матуру.

Љиљана каже да јој Свратиште значи јер у току дана уради неки задатак да би знала сутра у школи. "Мислим да није свратишта ја не бих могла да знам неке ствари", рекла је Љиљана.

Иако има свега четрнаест година, Љиљана, зна на коју страну жели да иде.

"Много много ми је велика жеља да будем фризерка, жеља ми је да одем преко, да будем професионални фризер", каже Љиљана.

Свратиште је за децу која живе на улици понекад једино место на које могу да дођу, поједу нешто, окупају се. Када запослени препознају њихову жељу да раде на себи, свакодневно их мотивишу да у тој намери не одустану.

Социјална радница Милена Гајовић каже да је најважније развијање тих радних способности, одгворности од тога да морају сваког дана да иду у школу, да ураде домаће задатке 

Где највише треба да се помогну, а у договору са учитељиима, на предметима који највише шкрипе раде у Свратишту.

"Код неке деце је та жеља већа и са њима је наравно лакше договорити се и правити конкретније планове које они испоштују. Деца сама кажу често и обрате нам се за помоћ", каже Ана Мутавџић, едукативни асистент.

Разлику са вршњацима и јаз због средине из које долазе, кажу у Свратишту, најтеже превазилазе.

Мутавџићева каже да ту креће рад на мотивацији и ту је борба. 

"Деца која долазе у Свратиште су деца која долазе од пете до 15. године, што значи кад крену у средњу школу они већ по тим годинама требало би да буду отпуштени из програма. Међутим, када дођемо до Љиље или Бошка, имамо ту још примера да они прођу све те године у основној школи превазилазећи све те потешкоће, проблеме, онда стварно не одустајемо и онда настављамо са подршком. Имамо од прошле године дечака који ће сада завршити прву годину средње школе који и даље овде долази и договара се са нама", рекла је Мутавџићева. 

"То нам је некако главни фокус последњих година - образовање и то да ова деца имају неке другачије могућности који њихови родитељи нису имали", каже Гајовићева.

Тачан број деце која живе или раде на улицама престонице се не зна. Подаци говоре да у два објекта Свратишта месечно дође више од 250 дечака и девојчица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи