Одржана трибина "Борба за опстанак Чарлса Дарвина"

Центар за промоцију науке је у амфитеатру Хемијског факултета одржао трибину "Борба за опстанак Чарлса Дарвина".

Дарвин нам је неопходан јер без њега немамо савремену биологију, једна је од порука учесника скупа "Борба за опстанак Чарлса Дарвина".

"Обично се чује човек је настао од мајмуна. Човек и мајмун имају заједничког претка и то је веома важно разликовати. Ја сам запањен да рецимо неки професори Филолошког факултета, који су лингвисти, не могу то да схвате, али извините ако ћемо да правимо аналогије, мислим механизми су сасвим другчији, али није српски настао од чешког или чешки од српског него имају заједничко порекло, исто тако је бесмислено питати зашто сада мајмуни не еволуирају у људе, као што један језик не еволуира у други", каже Алексеј Терасијев из Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић".

На трибини се није говорило само о Дарвиновој теорији.

"Сва нова сазнања данас се уграђују у контекст еволуционе билогије, која се тичу молекуларне биологије, најситнијих детаља онога што знамо о молекулској основи живота заправо се уграђују у еволуциону теорију и вешеструко је потврђују", истиче еволуциониста Биљана Стојковић са Биолошког факултета.

Теологија не доживљава теорију еволуције као напад на хришћанску веру и зато нема потребе бранити је од Дарвинове теорије, каже један од учесника трибине.

"Мој став је апсолутно као теолога и хришћанског верника да је творац света и живота у свим његовим облицима Бог, али питање како је свет се развио није нешто чиме се бави теологија и није нешто за шта објашњење можемо да пронађемо директно и егзактно да нађемо у Светом писму зато што нису имали за првенствени циљ да понуде једно научно објашњење настанка света", наводи теолог Андреј Јефтић са Православно-богословског факултета.

Учесници закључују и да се не треба борити само за опстанак Дарвинове теорије, већ и за научну писменост.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво