Додељене стипендије Фондације "Др Зоран Ђинђић" и ДААД

Србија се налази у важном процесу трансформације и добро напредује на путу ка ЕУ, а размена младих људи је веома битна јер се они враћају са новим искуствима и знањем, те могу помоћи у даљем развоју земље, оценио је амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман.

На свечаној додели стипендија 14. генерације Фондације "Др Зоран Ђинђић" и стипендија немачке агенције за размену студената ДААД, Дитман је рекао да корисници стипендија имају прилике да у немачким компанијама скупљају искуства.

Истакао је да су у програм укључене велике немачке компаније попут "Комерцбанке", "Дојче Телеком", "Бош" и многи други.

Према његовим речима, додела стипендија је уједно и сигнал све тешњих економских веза две земље.

Дитман је навео да је у Србији присутно 400 немачких компанија, које су отвориле око 30.000 радних места, да је из Немачке уложено 1,8 милијарди евра.

"Драго ми је што ћете имати прилике да радите и учите у Немачкој и вратите се са стеченим искуством у Србију", нагласио је Дитман подсећајући да је и сам Зоран Ђинђић, који је веровао у размену младих, био стипендиста ДААД.

Министар образовања и науке Младен Шарчевић изразио је задовољство што може подржати Фондацију "Др Зоран Ђидњић", јер је Ђинђић био премијер који је започео реформаторски процес, који се данас наставља.

Оценио је да размена младих има смисла у развоју и да је Немачка јако добар ментор.

Шарчевић је навео да ових дана треба да усвојимо закон о дуалном образовању и изразио је наду да ће млади стипендисти у Немачкој имати прилике да се упознају са предностима овог система.

"Послодавцима у нашој земљи није потребна јефтина, већ добра радна снага", поручио је Шарчевић, додајући да ако радимо на образовању имамо шансе да задржимо елан у четвртој индустријској револуцији.

Бенедикт Бриш, шеф програма ДААД за северну хемисферу, честитао је стипендистима што су били успешни у великој конкуренцији, јер су само најиновативније апликације добиле стипендију.

Мото ДААД је, како је пренео, "промене кроз размену".

"Промене не значе да се одвијају само у једном смеру, већ академска размена доприноси бољем разумевању. Као и свака земља у Европи потребна је размена свежих идеја како би се нашла решења и суочили боље са изазовима све комплекснијег и модернизованог света", истакао је Бриш.

Шеф Одсека немачке привреде за исток Михаел Хамс рекао је да су Србији, која је започела приступни процес, потребни млади људи који стеченим знањем и искуством могу да помогну на европском путу.

Стицањем искуства и знања они, како је додао, доприносе развоју своје земље.

"Ваша је шанса да развијете економију и подстакнете европску будућност ваше домовине", нагласио је Хамс, изражавајући задовољство што немачко министарство привреде подржава сарадњу са Фондацијом "Др Зоран Ђинђић".

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж захвалио је посебно Ружици Ђинђић што је омогућила да 600 младих преко стипендија Фондације стичу искуства у иностранству и помогну изградњи будућности своје земље.

Чадеж је указао на то да они, када се врате, имају могућност да наставе да се обучавају у великим српским компанијама и у њима пренесу своје знање.

Стипендије је, преко Фондације "Др Зоран Ђинђић", добило 22 младих из Србије и из целог региона - што је укупно 60 за ову годину, који ће моћи у немачким фирмама да стичу искуства, док је ДААД доделио 26 стипендија младим научницима, истраживачима и постдипломцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи