Три предмета за петаке по новом програму

Предмети информатика и рачунарство, техника и технологија, физичко и здравствено васпитање ће се од наредне школске године одвијати по новим програмима, док ће се остали предмети по новим програмима изучавати од школске 2018/2019. године.

Национални просветни савет усвојио је програме за математику, српски језик, географију, историју, ликовно, грађанско васпитање, два страна језика, али ће ти програми почети да се примењују у школама, у школској 2018/19. години.

НПС није усвојио програм за 5. разред из биологије, али га није ни одбио, већ се о њему нису изјашњавали, због појединих замерки које су имали чланови тог савета.

Помоћница министра просвете Весна Недељковић појаснила је да ће уџбеници за те предмете, по новом програму, бити штампани за школску 2019/20 годину.

"Сачекаћемо да се заврши циклус. Школе су бирале уџбенике прошле године, а то значи да се циклус од три године завршава школске 2018/19. године", појаснила је Недељковићева.

Додала је да ће у међувремену да се ради обука наставника, те ће обука наставника из информатике, физичког и технике и технологије, почети да се ради већ током лета.

Како је објаснила, да би се радила обука наставника, неопходно је да постоје усвојени програми за предмете, те је због тога било важно да их Национални просветни савет усвоји на данашњој седници.

За 23 члана НПС-а, који броји укупно 43 члана, 25. маја истиче мандат, што значи да тај савет, у наредном периоду неће имати кворум, те неће моћи ни да заседа, нити да доноси одлуке.

Иначе, чланове НПС-а бира Народна скупштина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара